Predsednik Jugoslavije odlikovao iseljenika u SAD

Predsednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica odlikovao je dr LJubomira Vujovica jugoslovenskog iseljenika u Sjedinjenim Americkim Državama Ordenom zasluga za Jugoslaviju treceg stepena „za nesebicnu pomoc i doprinos u negovanju veza jugoslovenskih iseljenika sa domovinom“, navodi se u obrazloženju. Ovu vest potvrdio je i sam Vujovic izražavajuci, takode, veliku zahvalnost predsedniku Koštunici:
– Zahvaljujem se našem predsedniku na ovom, meni najdražem odlikovanju, mada sam do sada dobio i dva americka odlicja: za zasluge iz moje tridesetogodišnje lekarske profesije i drugo za širenje slovenske kulture u SAD.
Ovo odlikovanje koje mi je dodelila moja otadžbina ujedno je i priznanje celom Memorijalnom društvu „Nikola Tesla“ iz NJujorka ciji sam generalni sekretar – istice Vujovic.

„Beli andeo“ Miri Stupici

Predsednik Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Vojislav Koštunica odlikovao je visokim državnim i vojnim odlikovanjima više jugoslovenskih i stranih državljana i vojni poligon „Nikinci“. Osim LJuba Vujovica odlikovana je poznata jugoslovenska glumica Mira Stupica.
Koštunica je doneo ukaz i o odlikovanju savetnika ambasade Japana Tadaši Nagaia Ordenom jugoslovenske zvezde drugog stepena. Ordenom jugoslovenske zvezde prvog stepena nagraden je dosadašnji ambasador Slovacke u SRJ Miroslav Mojžita.

Dr LJubomir Vujovic(1933) navodi u svojoj biografiji da je roden na Cetinju. Gimnaziju je završio u Pancevu, diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1961. godine. Radio je kao lekar na hirurškom odeljenju Becke bolnice „Rudolf Stiftung“. Iz Austrije odlazi u Nemacku gde je bio zaposlen na Univerzitetskoj klinici u Frankfurtu. Tu je specijalizovao hirurgiju. U SAD se useljava 1969. i posle nostrifikacije diplome završava specijalizacije u oblasti hematologije, onkologije i interne medicine. Istovremeno je, decenijama, radio na uspostavljanju kontakata americkih i jugoslovenskih medicinskih centara u cilju naucne saradnje, posebno po pitanju raka, leukemije i kardiovaskularnih bolesti.
Kao generalni sekretar Teslinog memorijalnog društva, autor je veb sajta ovog društva, dve knjige o Nikoli Tesli i cetiri dokumentarna filma: „Nikola Tesla, genije koji je osvetlio svet“, “ Prenos kostiju kralja Nikole Petrovica iz Italije na Cetinje“, film o Mihajlu Pupinu: “ Odimigranta do pronalazaca“, i film o Srbiji kao koautor sa Donjom Simanski, kustosom Metropoliten muzeja u NJujorku.