Poslednji pozdrav uci Ljubi Popovicu

Na izuzetno dostojanstven nacin, ravnogorci, emigranti, prijatelji i vernici, organizovali su ispracaj na vecno pocivalište devedesetdvogodišnjem uci LJubi Popovicu, prvom žitelju Pariza dece naših iseljenika, Srbinu sa najdužim stažom na “pariskoj kaldrmi”, coveku koji se smatrao simbolom emigrantskog života u Francuskoj…
U blještavo osvetljenom sabornom hramu Sveti Sava cvece je bilo na odru, gorele su svece, a mirisao je tamjan. Spuštene srpske trobojnice sa natpisom “Za kralja i otadžbinu” blago su se vijorile, dok su opelo služili zapadnoevropski episkop Luka i otac Jovan. Potresno i sa suzama u ocima, horski se pevalo “Oce naš” i “Vecnaja pamjat”.

Pomagao narodu

– Uz uca LJubu bio sam 54 godine, bili smo u kraljevoj vojnoj misiji. Jako pošten covek, veliki Srbin, uvek sa mislima na svoj narod i slobodu – rekao je predstavnik Ravnogoraca Aleksandar Tešic.
Živorad Ivanovic je sa cika LJubom radio 22 godine u tvornici “Reno” i naglasio da je bio veliki, nepokolebljivi Srbin, veliki ucitelj i pomagac našeg naroda u Francuskoj.

O uca LJubi, više od pola veka prisutnom na svakom našem skupu, cije rodoljublje i dobronamernost ništa nije moglo ugasiti, poslednje slovo izrekao je otac Jovan.
– Opraštam se od svog i našeg prijatelja i velikog coveka. U sebi je nosio nešto zaboravljeno, podsecao nas je na našeg oca, dedu, na ono što mi nismo doživeli, na staru Srbiju, njene boje i mirise, na kraljeve oficire… Cika LJubo, malo je danas tvojih vršnjaka, vecina nisu živi, ali su ovih dana o svakom detalju tvog ispracaja brinuli tvoji prijatelji. Neka Gospod molitvama svih okupljenih da pokoj tvojoj duši i da ti bude srecan put u zemlju iz koje si otišao pre 58 godina i sada joj se prvi put vracaš – rekao je otac Jovan.
Pracena crkvenim zvonima, kola sa uca LJubinim telom krenula su prema Nišu, gde ce biti sahranjen u sredu, a svi njegovi brojni pariski prijatelji okupili su se u restoranu “Suzana”, uz žito, kolac i rakijicu za pokoj duše coveka, koji je urezao i ostavio dubok i neuništiv trag i za života svojim delima sebi napravio spomenik.

Osnovne vrline

U tekstu, koji su sastavili prijatelji uca LJube, a koji ce se procitati na sahrani u Nišu stoji sledece:
“Pored niza ljudskih vrlina koje je posedovao, izdvajaju se tri osnovne – bogoljublje, rodoljublje i covekoljublje. LJude je najviše cenio po njihovom odnosu i ljubavi prema otadžbini. Bio je veliki protivnik svake vrste podela medu Srbima i strahovito su ga bolele neprirodne i veštacke nametnute granice izmedu srpskih zemalja…”

U poslednje vreme uca LJuba je imao obicaj da kaže – “Što ja poceh, ti produži!”, što je i bila njegova poslednja poruka dragim Srbima…
Tužnom skupu, u ime Ambasade SRJ, prisustvovao je prvi savetnik i generalni konzul Miloš Bogicevic, Svesrpsku zajednicu Francuske predstavljao je predsednik Ivan Jankovic, a Patriotsku stranku dijaspore predsednik Zoran Milinkovic.
Na celu Ravnogorskog pokreta bio je Aleksandar Tešic, Zemaljske uprave Udruženja boraca “Draža Mihajlovic” Ivan Niklanovic, a zapaženo je i prisustvo brojnih uglednika i ucenih ljudi, ali pre svega naših, pravih Parižana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.