Poseban tretman za penzionere

Sve više stranaca prve generacije, nakon penzionisanja ostaje da živi u Švajcarskoj. Pored Španaca i Italijana, u poslednje vreme naročito raste broj državljana nekadašnje Jugoslavije, te Turske koji umesto povratka u domovinu penzionerske dane provode u Švajcarskoj, rezultat je najnovijih statističkih izveštaja. Procenjuje se će u periodu od 1995. do 2010. broj od 122.000 doseljenika penzionera udvostručiti.

Takvim ljudima, kojima u Švajcarskoj, smatraju u raznim humanitarnim organizacijama, preti opasnost utapanja i nevidljivosti, svakako treba posebno pomoći, pa se ovih dana povodom ovog problema pred švajcarskim medijima oglasio „Forum starost i doseljeništvo“, koji penzionerima strancima treba da se nađe na usluzi.

– Mi moramo da pomognemo ovim ljudima i omogućimo im pristup institucijama za pomoć u starosti – rekao je pred švajcarskim novinarima đuzepe Ribaudo iz udruženja „Pro Migrante“.

Forum, koji će u radu biti podržan od ministarstava za zdravlje, socijalno osiguranje i doseljenike je svojevrsna platforma za razmenu iskustava, kojoj je cilj poboljšanje života ove posebne grupe stanovništva. Osnovni cilj i ideja Foruma je poboljšanje politike o starima, ali i radne politike za strance, te prilagođavanje socijalnih i pitanja osiguranja koji, kako smatraju u Forumu, treba da se revidiraju. Poseban značaj pridaje se boljem informisanju stranaca o postojećim institucijama za brigu o penzionerima i starima .