Портрети патријарха Павла од Видовдана У Музеју града у Младеновцу – аутор фотографија Хаџи Марко Вујичић

изложба-Павле-један-.jpg

У години јубилеја осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве, осам векова манастира Милешеве, 105 година од рођења али и у деценији од упокојења блаженопочившег патријарха српског Павла, духовног горостаса који је обележио 20. и 21. век, Градска општина Младеновац уприличила је изложбу његових портрета које је фотообјективом забележио њихов суграђанин, уметнички фотограф, Марко Вујичић.

http://infom.rs/2019/06/17/izlozba-portreta-patrijarha-pavla-video/

Патријарх Павле био је на челу брода  Српске Православне Цркве у веома тешком времену распада СФРЈ, грађанског рата у Хрватској и Босни и Херцеговини, тешког периода санкција Међународне заједнице, пада Републике Српске Крајине, егзодуса српског нaрода из Хрватске и Босне и Херцеговине, али и НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, пре 20 година, доласка прогнаних са Косова и Метохије, где је блаженопочивши патријарх Павле, као епископ рашко-призренски, провео 33 године.

У галерији Центра за културу и туризам Младеновца са 33 уметничке фотографије-портрета смотри на свој народ патријарх Павле.  Фотографије су настале у времену док је аутор Марко Вујичић био студент Православног богословског факултета, потом вероучитељ,  и кад су му прилике дозвољавале да забележи поједине догађаје. Међу њима је и фотографија Патријарх на одру, начињена у Саборној цркви када је стотине хиљада људи долазило да се опрости од патријарха Павла – благо утонулих очију и лица светачке боје, док чека одлазак творцу…

Град Младеновац и Музеј града постаје богатији у својој поставци за ову изложбу, али и у узвишеној обавези да увек чувају успомену на нашег патријарха Павла који је боравио у Младеновцу 18 дана, за време свог опоравка у Институту за рехабилитацију “Селтерс” 2007. године.

Од Видовдана, ови портрети ће се налазити у Музеју града Младеновца

Покровитељ изложбе је Општина Младеновац. Изложбу је отворио члан Општинског Већа, г. Зоран Јоцић, задужен за културу. На свечаном отварању изложбе говорио је Слободан Радуловић, аутор књиге Вујански крст патријарха Павла и аутор изложбе, Марко Вујичић, који између осталог каже:

“Усуђујем се да у овој прилици, и овим поводом, пред свесадржајним изразом ових фотографија, изнесем једну личну спознају о патријарховој, назвао бих је, узвишеној обичности која, и без изговорене речи много казује. Тек неколико година касније, а нарочито ових дана док сам припремао изложбу, само по себи, казало ми се, зашто ниједном приликом нисам приметио да блажене успомене патријарх Павле  својим речима даје било какву пригодност. У његовој свакодневној и природној сабраности над поступцима и речима, а то се можда може осетити и при посматрању ових фотографија, свака његова реч и начин на који је изговорена, била је реч врлине, истинског молитвеног живота и осећања, реч срца и самог Бога. Само он је и својим обичним речима, исказивао молитвено осећање.”

 

О аутору фотографија патријарха Павла

Хаџи Марко Вујичић, рођен 10. јула 1980. године у Београду. Завршио Богословију Светога Саве 2001. године, а дипломирао  на Православном Богословском факултету у Београду 2008. године.

Као студент Православног Богословског факултета  радио хонорарно у Редакцији новина Српске патријаршије Православље од 2003, а од 2004. обављао послове уредника фотографије овог листа, све до разрешења од ових дужности, одлуком Светог архијерејског синода, Син.бр. 686/зап. 438 од 9. маја 2007. године, да би дипломирао на Богословском факултету и одслужио војни рок.

Члан је Међународне асоцијације новинара, чије је седиште у Белгији, као и Удружења новинара Србије. Од Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године добио је као уредник фотографије Православља златну медаљу регента Александра Карађорђевића, златну медаљу краља Петра I Карађорђевића и медаљу војводе Степе Степановића. Од Његове Светости васељенског патријарха Г. Вартоломеја добио је медаљу Васељенске патријаршије Апостол мира, љубави и наде. Представљао је Православље на изложбама фотографија у земљи и иностранству, између осталог, у Прагу поводом 50 година аутокефалности Чешке православне цркве, отвореној 8. децембра 2006. г. у Руском културном центру у Прагу.

Уметничком фотографијом бави се од 2000. године, и  фотографије су му објављиване на насловним странама Православља, Светигоре, Искона, Каленића, НИН-а, и у многим другим часописима и листовима. Самостално је излагао у Чачку, Београду, у манастиру Крки, Прагу и Крупњу, Младеновцу. Учествовао је у опреми великог броја књига у издању Светигоре, издавачке установе Митрополије црногорско-приморске, Српске патријаршије, Охридске архиепископије, као и епархија Средњоевропске, Далматинске, Горњокарловачке (2017) и многих других. Наводимо посебна издања – монографије: Православље у Црној Гори, Цетиње 2006; Свети Петар Цетињски – чудотворац и државотворац, Цетиње 2006; Свети Сава – принц и просветитељ, Цетиње 2006; Свети кнез Лазар и Косовски завет, Цетиње – Београд 2007; Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи, Цетиње-Београд 2009; Свети Василије Острошки – Чудотворац и Исцјелитељ, Цетиње – Београд 2009; Света Петка – Слава српска и заштита верних, Цетиње – Београд 2009; Свети Петар и Павле – Апостоли Васељене, Цетиње – Београд 2010; Мудри орач Њиве Господње, Споменица Јосифа Цвијовића, епископа битољског и митрополита скопског, Цетиње – Лепосавић – Београд 2007; Љетопис распете Митрополије црногорско-приморске времена митрополита Данила Дајковића 1961-1990, Цетиње 2008. године; Патријарх Павле: Одговори на питања вере и живота, Манастир Острог 2011. године; Каталог изложбе: Говорим, а ћутим, лична библиотека патријарха Павла, Београд, 2014. године; Каталог изложбе: Ослобођење Београда 1944. године, Београд 2014. године.

Затим: Календар Српске православне патријаршије – Црква (2006, 2007, 2008, 2009, 2010); Заради идното царство – For the Kingdom  to Come, Православна Охридска Архиепископија, Охрид 2005; Манастир Крка монографија – Monastery Krka Monography, Београд – Шибеник 2007; Шематизам Српске православне епархије средњоевропске 1991-2006, издање штампарије Српске патријаршије 2007; Шематизам Епархије осјечко-пољске и барањске, Београд 2009; монографија Храм Светога Саве на Врачару, Нови Сад 2009. године; Такав нам Архијереј требаше: Споменица Епископу шумадијском Јовану поводом двадесетогодишњице архијерејског служења, десетогодишњице владичанства у Шумадији и четири деценије од рукоположења у чин јеромонаха, Каленић, Крагујевац 2013. године;  Православна Епархија горњокарловачка Шематизам, Мартириа, Београд-Карловац, 2017. године; Манастир Пресвете Богородице Тројеручице Монографија, Мартириа, Београд-Карловац 2017. године.

Предавао је верску наставу у Основној школи „Свети Сава“  у Младеновцу у школској 2009/2010 и 2010/2011, док је у Техничкој школи у Младеновцу радио у школској 2010/2011. и 2011/2012. години.

Има сина Теодора.

фото: информ.рс

више на фејсбук страници Марко Вујичић