PORŠE priredio dr. Dušanu Grudenu nesvakidašnji ispraćaj u penziju

SUSRETI FIRMA „PORŠE“ PRIREDILA NAŠEM STRUčNJAKU NESVAKIDAŠNJI ISPRAćAJ U PENZIJU

POčASNI KRUG ZA DUŠANOVU FAMILIJU

• Osmoro braće i sestara prof. dr Dušana Grudena bili gosti „Poršea“ na svečanosti u njegovu čast • Posle posete fabrici i ručka, omogućeno im je da se provozaju u moćnim modelima „911 karera 42“ i „porše bokster“ • Lepši ispraćaj od ovakvog druženja moja firma nije mogla da mi priredi, rekao je dr Gruden

Dr Dušan Gruden sa braćom i sestrama

Profesor dr Dušan Gruden je našoj javnosti poznat ne samo kao istaknuti predstavnik srpske dijaspore, već i kao direktor sektora za ekologiju fabrike „Porše“, najmoćnije kompanije sportskih automobila na svetu. Vodeći čovek nemačke gigantske fabrike, koji je svoju blistavu karijeru u „Poršeu“ započeo pre 31 godinu, prvoga juna odlazi u penziju, na žalost mnogih svojih saradnika i kolega. Pre nego što je izabran za direktora sektora za ekologiju, radio je kao šef laboratorije za istraživanje motora, a ubrzo postaje šef razvoja motora.
Povodom njegovom odlaska u penziju, uprava firme „Porše“ je prošle nedelje organizovala ispraćaj za najbliži krug poznanika. Prijateljskim i dirljivim govorima, punim rečima hvale, najbliži saradnici su se zahvalili doktoru Grudenu ne samo na njegovom zalaganju, znanju i marljivom radu, na nesebičnom pružanju, pomaganju i prijateljskoj podršci, već i na razvoju jedne sasvim nove oblasti u „Poršeu“, na kojoj je počeo da radi neposredno posle svog doktorata, posvećenog upravo smanjenju emisije izduvnih gasova motora.

„Grudenijada“ u avgustu

Na stručnom planu dr Dušan – Dule Gruden je, kako sam kaže, ispunio svoje ciljeve. Zadovoljan je svojom dosadašnjem karijerom. U budućnosti namerava da se posveti praćenju i razvoju automobilske industrije u pravcu ekologije, kao i pisanju stručnih knjiga. Zalagaće se za mir u svetu, pošto jedino u miru proizvodi njegove firme imaju smisla. Cilj mu je da ispuni zadatke „JU-DIT-a“. Kako potiče iz velike porodice, želja mu je da se sa braćom i sestrama i njihovim porodicama češće okuplja i da njihovi redovni susreti, poznati kao „Grudenijada“, budu masovniji. Upravo jedan takav susret biće održan krajem avgusta u Beogradu, za koji se do sada prijavilo 70 članova porodice. Bez obzira na to što je svoju slavu dostigao na polju tehnike, dr Gruden će svoje slobodno vreme koristiti i za umetnost. On je, inače, prvi u porodici koji se okrenuo tehnici: mama mu je bila poznata pijanistkinja, sestra Maja Gruden priznata i slavna balerina, brat Saša Gruden jedan od vodećih glumaca Ateljea 212…

U okviru ispraćaja uprava firme „Porše“ je, na inicijativu Grudenovog kolege dr Štajnera, pozvala Dušanovu braću i sestre i organizovala jednodnevnu posetu fabrici. Tako su se od nekada dvanćstoro dece Zore i Oskara Grudena poseti odazvali Maja, Saša, Branislav, Jasna, Marina, Vladimir, Josip i Snežana, došavši iz raznih krajeva Evrope (Holandije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije) da zajedno proslave veliki uspeh svoga brata. Jedino najmlađa sestra Jelka nije mogla da dođe na druženje sa bratom i njegovom porodicom u Dicingenu kraj Štutgarta, a braća Mirko i Srđan nisu više među živima.
Poseti „Poršeu“ prisustvovala je i Dušanova supruga Vera, kao i sin Igor i ćerka Marina, dok se druga ćerka Monika porodici priključila u kasnim popodnevnim časovima, i to u kućnoj, razdraganoj i šaljivoj atmosferi.

Bogata biografija

Prof. dr Dušan Gruden je vanredni profesor Mašinskog fakulteta u Kragujevcu i Fakulteta tehničkih nauka u Beču. „Porše“ je predstavljao u velikom broju gremija u Nemačkoj i Evropskoj uniji. četiri godine je bio predsednik Udruženja automobilsko-naftne industrije koja se bavi razvojem i ispitivanjem motornih goriva i maziva. Do marta ove godine vodio je grupu za ekologiju u Udruženju evropske automobilske industrije. član je naučnog saveta Tehničkog fakulteta u Eslingenu, kao i Naučnog saveta nemačkog udruženja za goriva i maziva. Nekadašnji student i asistent Mašinskog fakulteta u Beogradu, pre dve godine izabran je za člana Jugoslovenske inženjerske akademije. Autor je više naučnih i stručnih knjiga.
Gruden je poznat kao veoma aktivan i istaknut predstavnik srpske dijaspore. Inicijator je i osnivač Jugoslovenskog društva inženjera i tehničara Baden-Virtemberga, poznatijeg kao „JU-DIT“. Organizovao je „Susrete mešovitih parova“. Tokom rata na prostoru bivše SFRJ osnovao je forum nemačkih i jugoslovenskih građana koji se bavio razbijanjem informativne blokade i u tu svrhu je štampan bilten „Zrna istine“, u kom su objavljivani pozitivni članci o Srbima, preuzimani iz nemačkih novina i slati na razne adrese. Objavljeno je dvadeset takvih biltena. često je u Štutgartu organizovao razne muzičke i dramske večeri.

Kako izgleda razvoj i izrada čuvenih „Poršeovih“ automobila, od ideje pa do krajnjeg testiranja, Grudeni su videli prolazeći kroz laboratorije za ispitivanje motora, vozila, ćrodinamičnih osobina i bezbednosti u saobraćaju. Niko od prisutnih nije krio oduševljenje ni posetom razvojnom centru firme „Porše“. Sve vreme su slušali pohvale na račun svog brata.
Posle bogatog ručka, kao drugi dezert, stigla je vest da svi koji žele mogu da idu na probnu vožnju, „poršeima“, naravno. Dva test-pilota su Grudene „provozali“ moćnim modelima „911 karera 42“ i „porše bokster“. Imali su vozači razumevanje za godine svojih suvozača, pa su zbog njih pred krivinama oštrije kočili nego što je uobičajeno, mada su već posle prvog kruga stizale molbe da se vozi „življe“, tako da se u pojedine krivine ulazilo i sa preko 150km/h.
– Lepši ispraćaj od ovakvog druženja moja firma nije mogla da mi priredi – izjavio je više puta u toku dana Dušan Gruden, šetajući sa svojima po fabrici i prepričavajući razne anegdote iz svoje karijere.

Sećanje na Zlatibor

Nakon ručka u svečanoj sali firme „Porše“, dr Dušanu Grudenu se u ime porodice obratio njegov brat, beogradski glumac Saša Gruden. Parafrazirajući pesmu iz detinjstva o prolaznosti života, sa osvrtom na dogodovštine sa zlatiborskih brda do današnjih dana, Saša je Dušanu čestitao odlazak u penziju. U kratkom govoru koji je iz poštovanja prema organizatoru bio pripremljen na više jezika, braća i sestre zahvalili su se Duletu za sve što je učinio za njih, kao i firmi „Porše“ i svima koji su njemu omogućili uspešnu karijeru, a njima jedno ovakvo slavlje.