Ponosni na svoj rad

Povodom proslave stogodišnjice Zakona o asocijacijama, na poziv Zajednice srpskih i jugoslovenskih udruženja u Francuskoj, u sali „Šantelu“, u Olne su Boa, održana je velika proslava.
Sve naše asocijacije iz Pariza i predgrada, i njihovi gosti, družili su se punih 12 sati, i to kroz spektar aktivnosti, umešnosti i prijateljstva. Svako udruženje dobilo je svoj štand, pa se moglo slikovito podiciti proteklim ucincima koji su veoma cesto nagradivani i o kojima se pisalo.
Na prostranu pozornicu izlazili su recitatori, daci Jugoslovenske dopunske škole iz Sen Denia, kola su igrali poletarci Mladosti i Bisera, srpski pesnici Pariskog kruga prosuli su slapove stihova, a orkestar kluba „Ju Novosti“ bio je zadužen za ubrzavanja kola. Naravno, u „vreteno“ su se uhvatili svi prisutni.
Ulaz slobodan, a i trpeza, koju je ispred Zajednice pripremila Stana Bilbija, bila je besplatna. Spontano i, takoreci, porodicno, uživali su svi.

Veoma zapažen bio je i sto sa mnogo fotografija Beogradanke Dejane Lekic, devojke koju je bolest skrhala i za koju, posredstvom humanitarnog udruženja Sloboda, na celu sa Radetom i Nenadom Rabrenovic, naši ljudi prikupljaju sredstva za tešku operaciju i novi život ove ljupke Beogradanke.
– Organizacija proslave je iznad mojih ocekivanja, ali sam mislio da ce se odazvati više uglednih francuskih licnosti. Izložbeni štandovi osvetlili su dugogodišnji rad naših vrednih klubova. Posebno su me impresionirali donatorski ucinci. Ukratko, divan je naš narod! – izjavio je generalni konzul Miloš Bogicevic koji je, sa konzulom Gavrilom Kneževicem, predstavljao Ambasadu SRJ.

Predsednik Zajednice Zoran Jankovic je dodao:
– Ova fantasticna izložba svedoci o 29 godina naših delatnosti. Ponosan sam na ove ljude!
Ponos je bio i pocasni predsednik Zajednice Aleksandar Markovic, koji je iz boce sa natpisom „Mi pobedujemo, svi dobijaju“ castio rakijicom, ali i diskretno zastupao Patriotsku stranku dijaspore.
A, na pola puta zabave, eto i Cacanina Velje Ilica. Lepo mu je bilo sa svojim narodom, pozdravio ih, pa i pozvao da se za svetliju buducnost ukljuce u Pokret za novu Srbiju.