Ponosni na nove članove

ponosni-na-nove-clanove

Z. M.

Složna porodica: Učesnici Skupštine ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) održao je redovnu godišnju skupštinu na kojoj su usvojeni brojni noviteti u cilju jačanja kvaliteta rada kulturno-umetničkih društava koja su članovi ove krovne organizacije. Na početku skupštine, Savezu su pristupila dva nova člana, KUD Brojanica iz Graca i KUD “Nikola Tesla” iz Filaha.

– Ponosni smo na činjenicu da imamo nove članove, jer to predstavlja potvrdu našeg svakodnevnog rada i zalaganja za očuvanje srpske kulture i tradicije u Austriji, i potvrdu da marljivo zastupamo interese naših društava. Postoji još kulturno-umetničkih društava u Austriji koja su podnela zahtev za prijem u članstvo i pokrenula proceduru da postanu deo naše velike folklorne porodice – kaže Aleksandar Stanković, predsednik ASSF.

On dodaje da samo ujedinjeni i zajedničkim aktivnim radom folklorni ansambli mogu da ostvare još bolje rezultate u oblastima svog delovanja.

– U narednom periodu nas očekuje niz aktivnosti, radimo na tome da realizujemo projekat edukacije, stručnog usavršavanja naših umetničkih rukovodilaca, kako se oni ne bi, kao dosad, edukovali samo na seminarima. Zalažemo se i dalje da srpski jezik u Austriji zvanično postane priznat, a ne da bude deo veštačke tvorevine “BHS jezik” (bosanski/hrvatski/srpski) i užurbano radimo na završnim pripremama za Smotru kulturno-umetničkog stvaralaštva dečjih folklornih ansambala Austrije koja će biti održana 18. novembra u Beču – istakao je Stanković.

Podrška diplomata

Otvaranju skupštine prisustvovali su Žarko Obradović, ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Vera Vukićević, generalni konzul Srbije u Salcburgu, i Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, koji su se ovom prilikom i obratili prisutnima.

Detaljnije