Podstanarima nikad teže!

Mnogi kažu da je ovo možda pravi period da se pronađe dobar, a jeftin stan za iznajmljivanje. Naime, mnogi su napustili stanove od početka kovida, tako da su stanodavci u međuvremenu rešili da spuste cene kirija kako bi našli podstanare.

Međutim, Anglikerova najnovija analiza pod nazivom “Pregled pristupačnosti iznajmljivanja kuća”, kaže da se Australijanci nakon godinu dana nestabilnosti i šoka, suočavaju s tržištem iznajmljivanja nekretnina koje nikada nije bilo nepovoljnije.

Angliker Australija svake godine testira da li ljudi s malim primanjima, kao što su domaćinstva koja žive od starosnih penzija, samci koji traže posao ili par na minimalnoj plati s dvoje dece, mogu da iznajme kuću na privatnom tržištu.

Najnoviji podaci o indeksu potrošačkih cena, objavljeni prošle nedelje, pokazuju da je inflacija porasla u poslednjih 12 meseci za svega 1,1 odsto. I, dok se beleži ukupan rast cena, uglavnom zbog cene benzina i troškova zdravstvene zaštite, cene zakupnina u prva tri meseca ove godine bile su 1,4 odsto ispod cena pre pandemije.

Ovo je istina Ozi prosek, ali svi glavni gradovi imaju ili pad cena kirije, kao što su Sidnej, Melburn i Darvin, ili sporiji rast nego u poslednjih nekoliko godina.

Angliker je otkrio da od 74.266 nekretnina, koje su bile dostupne za iznajmljivanje širom Australije 26. marta ove godine, samo tri su bile pristupačne za jednu osobu koja traži traži posao, i sva tri su bila zajednički smeštaj. Jedan je bio u Brizbejnu, drugi u Pertu, a treći u Riverina regionu u Novom Južnom Velsu.

Situacija nije mnogo bolja ni za osobe koje primaju starosnu penziju, roditeljsku isplatu ili isplatu invalidnine. Tačnije, kada dođete do minimalne zarade, vidite da je svega nešto preko jedan odsto nekretnina pristupačno i prikladno.

Ne računajući Teritoriju glavnog grada Australije (ACT), jer je tu ponuda za sve s niskim primanjima svega jedan odsto, najteža situacija za četvoročlanu porodicu s minimalnim primanjima je u Sidneju gde je dostupno svega pet odsto nekretnina koje su trenutno na tržištu.

Nešto malo bolje je u Melburnu, gde za ljude s niskim primanjima ima 15,9 odsto nekretnina pristupačnih za iznajmljivanje.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da par koji živi od penzije danas teže može da iznajmi kuću, nego što su to mogli tokom pandemije u 2020. godini. Naime, danas je svega dva odsto nekretnina za njih dostupno, a prošle godine bilo je 3,2 odsto.

Nešto bolje opcije su za osobe koje primaju minimalnu platu, i posebno ako se radi o paru koji zarađuje 753,80 dolara nedeljno. Ali, čak i ovde je broj pristupačnih i odgovarajućih nekretnina za iznajmljivanje mnogo manji nego što je bio ranijih godina.

Tako je četvoročlana porodica s minimalnim primanjima imala na raspolaganju u 2017. godini najveći broj nekretnina za iznajmljivanje – čak 27,6 odsto, dok je danas za njih pristupačno svega 14,3 odsto nekretnina na tržištu.

Situacija je daleko teža za stanovništvo na jednoj minimalnoj zaradi. Tako, za četvoročlanu porodicu u kojoj samo jedna osoba zarađuje minimalnu platu, a druga je na nekom od socijalnih primanja, najbolji grad u Australiji za rentanje nekretnine je Adelajd, gde mogu da priušte oko 14 odsto nekretnina koje su trenutno u ponudi.

Pa, i pored toga, za njih je više od 85 odsto nekretnina nedostupno. Zato Angliker zaključuje da iako se zaposlenost možda popravila do nivoa pre pandemije, a rast inflacije je izuzetno nizak, nedostatak ponude jeftinih stanova i odgovarajuće veličine, ostaje kritičan kao i pre.

Sve manje prikladnih stanova

Međutim, nije pitanje samo pristupačnosti, već i prikladnosti nekretnina. Dok samci ili parovi imaju veći izbor stanova na raspolaganju, ovaj broj se naglo smanjuje u slučaju četvoročlanih porodica.

Tako je u Melburnu u martu ove godine bilo 23.289 oglasa za iznajmljivanje, a samo 9.903 ili 42 odsto od toga je bilo pogodno za porodicu s dvoje dece, a svega 5.132 bilo je u isto vreme i pristupačno i prikladno.

Za samce – Brizbejn

Za samca s minimalnom platom, Brizbejn je najbolje gradsko područje za iznajmljivanje stanova. Ali, i tu je svega četiri odsto nekretnina koje su u ponudi i pristupačne i prikladne za iznajmljivanje za jednu osobu.

Pert najbolji za porodice

Za bračni par s dvoje dece i minimalnim primanjima situacija je najbolja u Pertu, gde je 27,2 odsto nekretnina istovremeno i pristupačno i prikladno za iznajmljivanje. U Adelajdu je za nijansu lošije i iznosi 26,8 odsto.

Чланак Podstanarima nikad teže! се појављује прво на Vesti online.

Original Article