Počeli „Dani srpske kulture u Temišvaru“

"U danima posvećenim srpskoj kulturi u Rumuniji, iznova postajemo svesni koliko blaga ima u našem narodu i koliko je autentična srpska kultura“, rekao je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević na otvaranju manifestacije.

"Publika će, kroz bogat književni, likovni, pozorišni i filmski program moći bliže da upozna jedinstvene kulturne vrednosti Srbije. Pred nama su dani koji će predstaviti srpsku kulturu u punom sjaju i koji će doprineti tome da veze među našim narodima ojačaju, ali i da Srbima koji žive u Rumuniji osnaže osećanje ponosa na kulturno blago matice", dodao je Vukosavljević.

Kako je saopšteno iz srpskog Ministarstva kulture, on je skrenuo pažnju na dobre bilateralne odnose koje Srbija i Rumunija neguju još od 1841. godine.

"Uprkos brojnim, neretko složenim i uzburkanim istorijskim i društveno-političkim okolnostima na području Balkana i čitave Evrope, most prijateljstva se među našim narodima, protokom vremena, učvršćivao. Zato i ne čudi podatak da su mnogi Srbi, gonjeni vihorima ratnih potresa, upravo u Rumuniji nalazili svoj dom i utočište", kazao je srpski ministar.

On je podsetio da su srpski i rumunski narod živeli zajedno i formirali se jedan pored drugog i jedan s drugim, pritom zadržavajući svoje osobenosti i autentičnost svojih kultura, i istakao da su veze s maticom od velikog značaja za održavanje vitalnosti jednog naroda i njegove kulture.

"Gde god da odemo, u kojoj god kulturi da razvijemo šatore i sagradimo domove, mi ostajemo svojim korenima vezani za zemlju porekla, za svoj jezik, svoju veru i svoje običaje. Veze s maticom su dragocene i od suštinske važnosti kad je reč o očuvanju kulturnog nasleđa i identiteta srpskog naroda, a manifestacije, poput ove danas, od nemerljivog su značaja za opstanak jednog naroda i njegovog stvaralasstva na istorijskoj pozornici", rekao je ministar.

Podsetio je i na velikane srpske kulture koji su deo života proveli u Rumuniji.

"Veliki srpski prosvetitelj Dositej Obradović, iz obližnjeg Čakova, krenuo je u svet da sakupi znanja i svom narodu donese sveže evropske ideje. Hodamo danas temišvarskim bulevarima koje je znameniti srpski pisac Miloš Crnjanski opisao u svojim sećanjima. U Rumuniji su rođeni ili su u njoj živeli i prvi Srbin doktor prava i veliki filantrop Sava Tekelija, arhitekta Milan Tabaković, slikar Stevan Aleksić, prva moderna srpska pesnikinja Eustahija Arsić, slikar, ikonograf i portretista Konstantin Danil… da pomenem samo one najčuvenije. Pesnik romantizma Branko Radičević pohađao je gimnaziju u Temišvaru, a u ovom gradu gimnaziju je učio i srpski književnik Jovan Sterija Popović", rekao je ministar.

Otvaranju "Dana srpske kulture u Temišvaru"“ prisustvovali su ambasador Srbije u Rumuniji Branko Branković, predstavnici Timiške županije, gradonačelnik Temišvara Nikolae Robu, generalni konzul Srbije Vladan Tadić, srpski poslanik u rumunskom parlamentu Slavoljub Adnađ, predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugi.

Nakon svečanog otvaranja, prikazan je film „Kralj Petar I“ reditelja Petra Ristovskog.

Organizator "Dana srpske kulture u Temišvaru“" jeste Savez Srba u Rumuniji, a manifestaciju je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)