„Čelične ratnice“ na festivalu u Santa Moniki

Posle Festa u Beogradu, Balkan New Film Festival u Oslu i Bergenu, i nagradom publike BaNeFF, Sopota, Niških filmskih susreta, FIFF – Perast, Trebinja, i Zlatnog Viteza u Sevastotpolju, Jelenin film selektovan je za American Film Market i World Film Fair, u Santa Moniki, SAD, (10-17. novembra), odakle odmah produžava na Kiparski međunarodni filmski festival Cyprus International Film Festival Nicosia, (25-30. novembra) u glavnoj selekciji za Zlatnu Afroditu.

Ovaj film govori o trinaest žena dobrovoljaca u Prvom svetskom ratu, i ratovima na Balkanu. Iako geografski definisan, ipak prikazuje snagu žena iz sveta, koje su stale na stranu sopstvene istine, koje se, rame uz rame s muškarcima, bore u prvim borbenim redovima.

I dok uveliko traju propreme za sledeći Festival novog balkanskog filma u Stokholmu februara 2020, autorka Jelena Mila izražava svoje zadovoljstvo gostovanjem na američkom tlu.

"Nedavno sam odbranila svoj master iz oblasti teorije filma na Stokholmskom univerzitetu, upravo na primeru producentkinje Kristin Vašin (Christin Vachon) i njenog filma Momci ne plaču (Boys Don't Cry 1998), dobitnika Oskara. Biće mi zanimljivo da na licu mesta u LA, prisustvujem projekciji mog malog, ali značajnog filma i zajedno s drugim autorima učestvujem na panelu – From No Budget to Big Busienss (nazvan po upravo završenom Master radu) 14. novembra 2019. u Santa Moniki. Još jedan dokaz da, život uvek nadmašuje fikciju", kaže Jelena Mila.

Jelena, koja već dugo živi u Švedskoj, radi na pripremi još dva igrana i svoj prvi dokumetarni film.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)