Po barovima širila zarazu

U slikovitom zimskom centru Garmiš – Partenkirhenu veliki broj ljudi je pozitivan na COVID-19 od časa kada je neimenovana 26-godišnja Amerikanka koja tamo živi s letovanja u Grčkoj „uvezla“ virus i potom, umesto u karantinu, živela raskalašno obilazeći lokalne kafane.

Još nije poznato kakve će posledice snositi ova opuštena gošća od strane bavarskih vlasti (mediji su je nazvali „supersejačica virusa“), ali je sigurno da će morati da računa sa strogoćom ogorčenih domaćina. To je potvrdio i pokrajinski ministar policije Joahim Herman.

Posebno je naljutilo meštane i lokalnu upravu to sto je ona već na početku provoda osetila prve simptome, ali nije htela da sačeka rezultate testa već je uprkos upozorenja medicinskih radnika da obavezno bude u karantinu – krenula po gradu i tako zarazila više ljudi.

Ova vest o Amerikanki koja živi i radi u Garmiš – Partenkirhenu je brzo objavljena da bi vlasti stigle do kontakata koje je ona imala tokom svoje kafanske turneje. Samo u hotelu u kojem radi zarazila je 24 osobe, a pominje se brojka od ukupno 37 pozitivnih. Tokom sedam dana šetnje i provoda po gradu, veruje se da je bila u blizini najmanje 54 osobe. Tek se očekuju rezultati potrage za zaraženima.

Najmanja kazna 2.000 evra

Što se kazne za nepoštovanje karantina tiče, ona je u Bavarskoj 2.000 evra, ali ministar Herman dodaje da „ako se pokaže kako je ta žena svesno odbila izolaciju, uprkos simptomima korone, moraće da računa s mnogo većim iznosom novčane kazne“.

Чланак Po barovima širila zarazu се појављује прво на Vesti online.

Original Article