Petković: Kurti želi da izbegne izbore na severu Kosova, namerno zakomplikovao proceduru

petkovic:-kurti-zeli-da-izbegne-izbore-na-severu-kosova,-namerno-zakomplikovao-proceduru

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da stav Prištine da se izbori u četiri opštine na severu Kosova mogu održati samo na osnovu administrativnog uputstva koje je nedavno doneto, pokazuje da predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti ne želi da sprovede te izbore.

Petković je u saopštenju naveo da je Kurti „namerno zakomplikovao“ proceduru za izbore, jer traži način da ih izbegne i odloži „jer zna da bi Srbi na njima stali na kraj njegovim gaulajterima (albanskim predsednicima opština)“, prenosi N1.

„Takozvano administrativno uputstvo nije ništa drugo do način na koji Kurti želi po svaku cenu da zadrži lažne gradonačelnike i njihove odbornike koji su okupirali sever. Kurtijevi gaulajteri koji su osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na kontejner-izborima na severu, nikoga ne predstavljaju i zato nemaju nikakav legitimitet“, ocenio je on.

Iz Vlade Kosova su poručili da ona ne raspisuju izbore, ali da ih podržavaju i da je za njihovo održavanje neophodno da građani sa severa, u skladu sa administrativnim uputstvom, pokrenu peticiju za smenu predsednika tih opština.

Petković je naveo da teror koji je Kurti pojačao nakon izbora u aprilu na kojima Srbi nisu učestvovali, ima za cilj „etničko čišćenje srpskog naroda naročito sa severa KiM“.

„Usled nezapamćenog pritiska i nasilja tzv. Кosovske policije prema Srbima, jedino rešenje za momentalnu deeskalaciju jeste održavanje izbora na severu, kao i povlačenje Kurtijeve specijalne policije“, kazao je direktor vladine kancelarije.

Prema njegovim rečima, Kurti je administrativnim uputstvom „namerno zakomplikovao situaciju“, uvodeći „besmislenu proceduru“ koja podrazumeva peticiju, zatim referendumsko izjašnjavanje, pa tek na kraju održavanje izbora i sve to sa dugim vremenskim rokovima.

„Time je Kurti najdirektnije slagao predstavnike EU i SAD, s obzirom na to da je javno obećao da će organizovati izbore. To ne čudi jer su svi mogli da vide da Kurti nije nikakav mirotvorac, već balkanski piroman, koji izbore na severu ne želi i koji je lično naredio svojim lažnin gradonačelnicima da ne smeju da podnesu ostavke“, naveo je Petković.

Originalni tekst