Pesme za decu i roditelje

U prepunoj svečanoj sali Ambasade Srbije u Kopenhagenu novi i budući školarci uživali su prošlog vikenda u pravom malom muzičkom spektaklu koji su im upriličili Leontina i Minja Subota.

Manifestacija je organizovana u saradnji Dečjeg kulturnog centra Beograd i Ambasade Srbije u Danskoj, a pre muzičkog dela sve je pozdravila ambasadorka Srbije Jasmina Mitrović Marić rečima: „Dobro došli u svoju kuću – u Ambasadu Srbije“.

Najpoznatiji srpski izvođači i stvaraoci muzike za decu, Leontina i Minja Subota opravdali su očekivanje i sa decom otpevali sada već legendarne hitove uz koje su odrastale generacije mladih u Srbiji, ali i rasejanju: „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Slon lepotan Dondolan“, „Vuče, Vuče, bubo lenja“, „Au, što je škola zgodna’, „Kako rastu deca“…

Posle gromoglasnog aplauza koncert je završen pesmom „Sedmica“ Minje Subote, uz koju su zajedno izvođači i publika zaigrali kolo.
– Podjednako su uživali i roditelji i deca. Imali smo tu sreću da se prisetimo svih onih hitova koje smo slušali kao mali, a naša deca su mogla da uživaju u interpretaciji pravih majstora pesme – kaže Aleksandra Kuljić koja je sa ćerkom Lanom i prijateljima bila na koncertu.

I drugi posetioci nisu krili oduševljenje.
– Okupili su se mališani koji žive u Danskoj i koji uče srpski jezik zato što znamo da se kroz muziku najbolje uči jezik i zato je divna ideja da se ovde za našu decu održi koncert – ističe Ksenija Maričić, istoričar i nastavnik srpskog jezika u Dopunskoj školi srpskog jezika pri Ministarstvu prosvete Republike Srbije.

Pored muzičkog spektakla, deca su na poklon dobila i kompakt diskove sa muzičkim izdanjima Dečjeg kulturnog centra Beograd – muziku sa festivala „Dečje beogradsko proleće“ i najlepše pesme o Beogradu „Beograd je divna priča“.

Veliko interesovanje

Dragan Marić, direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd kaže za „Vesti“ da je veliko interesovanje naših ljudi u dijaspori za ovakve kulturno-muzičke sadržaje namenjene najmlađima.
– Ovakvi događaji nedostaju našoj dijaspori, a ideja je da po istom modelu, u saradnji sa našim ambasadama, ovakve manifestacije organizujemo i u drugim zemljama – naglašava Marić.

Чланак Pesme za decu i roditelje се појављује прво на Vesti online.

Original Article