Penzije stižu od pečalbe

Srbija šalje penzije u 25 zemalja sveta, a našim državljanima primanja stižu iz 27. Administrativni troškovi često veći od same penzije
PLATU u inostranstvu je u proteklim decenijama zarađivalo 137.225 naših državljana pa svi oni danas uživaju inostrane penzije. S druge strane, četiri puta manje naših ljudi, koji su deo staža odradili u Srbiji, danas živi preko grane i Srbija im redovno šalje penziju na adrese širom planete.
Prema podacima Fonda PIO Srbija svojim bivšim radnicima, na svaka tri meseca, penzije šalje u 20 zemalja širom sveta, ne računajući bivše jugoslovenske republike gde se novac za ostvareni radni staž šalje svakog 25. u mesecu.
– Ako ne računamo zemlje bivše SFRJ, više od polovine od ukupno 10.078 penzionera živi u Nemačkoj – kažu u Fondu PIO. – Slede Austrija, Mađarska, Francuska, češka, Švajcarska, Švedska, pa SAD… Njima se novac šalje tromesečno, zbog velikih administrativnih troškova, a često su ovi troškovi veći nego same penzije.

U PLANU ZORAN Panović, direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije rekao je da su upravo potpisani sporazumi sa Turskom, Kiprom, Švajcarskom i Belgijom, ali još nisu stupili na snagu. A uskoro se očekuje i potpisivanje sa Kanadom, Mađarskom i Francuskom.

Penzijski fond, međutim, svakog meseca isplaćuje penzije i za 24.016 svojih korisnika koji žive u državama bivše SFRJ. Za to se mesečno sa računa PIO fonda skida oko 316 miliona dinara. Ovom će se spisku pridodati i slovenački penzioneri, jer je Srbija sa ovom državom, nakon skoro dve decenije, krajem septembra usaglasila Sporazum o socijalnom osiguranju.

Naša je zemlja, međutim, imala znatno više gastrabajtera, pa je broj onih koji u našoj zemlji primaju deo penzije iz inostranstva daleko veći.

– Srbija ima sporazume o socijalnom osiguranju sa 27 zemalja, kojima su regulisana pitanja priznavanja staža, zdravstvenog osiguranja, isplate penzija, dečjih dodataka i drugih davanja – kaže Zoran Panović, direktor Zavoda za socijalno osiguranje i sabira da najviše naših državljana prima penziju iz Nemačke (38.178), zatim iz Hrvatske (32.929), pa iz Austrije (23.369). Iz Luksemburga, pak, stižu penzije na 14 srpskih adresa, na 43 dolaze iz Bugarske, na 38 iz Slovačke…

– Nažalost, za jedan broj zemalja sa kojima imamo zaključene sporazume o socijalnom osiguranju ne raspolažemo podacima jer nam inostrani partneri nisu dostavili tražene podatke – dodaju u Zavodu. – Reč je o Velikoj Britaniji, Danskoj, Italiji, Egiptu, Libiji, Norveškoj, Panami, Poljskoj…

MESIć NE GOVORI ISTINU

Stjepan Mesić, bivši predsednik republike Hrvatske (u dva manadata) i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ, rekao je da iz Srbije prima penziju od 39 evra koja jeste skromna, ali ga veseli. Ona je, međutim, još niža od iznosa koji je obelodanio hrvatskoj javnosti. Kako Novosti saznaju na račun čoveka koji je, prema sopstvenom priznanju, zaslužan za rušenje Jugoslavije svakog meseca stiže svega 2.400 dinara, odnosno po važećem kursu 22,4 evra. Iako mu je ona pripala još u februaru, na rešenje je čekao mesecima, pa mu je veći deo zaostalih penzija isplaćen odjednom. Ipak, ma kako mu ova peznija delovala simbolično, Mesić, čini se, ipak nema nameru da je se odrekne.