Pelosi: Na predsedniku SAD je da odluči da li će ostati u trci za reizbor

pelosi:-na-predsedniku-sad-je-da-odluci-da-li-ce-ostati-u-trci-za-reizbor
Pelosi: Na predsedniku SAD je da odluči da li će ostati u trci za reizbor

Počasna predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD i uticajna članica Demokratske stranke Nensi Pelosi rekla je danas da je na predsedniku da odluči da li treba da ostane u trci za reizbor u novembru 2024. godine.

Uprkos insistiranju Džoa Bajdena da ostane u trci za svoj drugi mandat, Pelosi kaže da ga svi ohrabruju da donese tu odluku „jer vremena nema“.

Zbog svoje moćne pozicije bivše predsednice Predstavničkog doma i blizine Bajdenu kao dugogodišnjem savezniku, Pelosi se smatra jednom od retkih lidera Demokrata koji bi mogli da utiču na predsednikovo razmišljanje.

Na pitanje da li ona lično želi da Bajden ostane u trci, Pelosi je rekla da želi da uradi „šta god on odluči da uradi“.

Nedostatak otvorene podrške Pelosi Bajdenu je ono što će verovatno shvatiti poslanici, sugerišući da uprkos predsednikovom zavetu da neće odstupiti, njegova stranka i dalje nije sigurna oko njegove kandidature i oko toga da li je on zaista najbolji izbor da se suprotstavi Donaldu Trampu.

Senator Majkl Benet, demokrata iz Kolorada, oštro je govorio o opasnosti od drugog Trampovog predsednikovanja i rekao da je na Bajdenu da „razmotri opcije“.

Ne pozivajući direktno Bajdena da odustane, Benet je na CNN-u rekao ono što je svojim kolegama rekao u četiri oka – da smatra da je Tramp „na pravom putu da pobedi na novembarskim izborima“ i da „možda pobedi ubedljivo i povede sa sobom i Senat i Predstavnički dom Kongresa SAD“.

Benet je rekao da „to nije političko, nego moralno pitanje – o budućnosti zemlje“.

Demokrate razmatraju da li da nastave da podržavaju Bajdena posle njegovog lošeg nastupa u TV-debati s Trampom 27. juna.

Demokrate iz Predstavničkog doma i Senata sastale su se u utorak, što je njihov prvi grupni sastanak u Vašingtonu od TV-debate. Dok je sedam demokrata u Predstavničkom domu javno pozvalo Bajdena da povuče kandidaturu, nijedan demokrata u Senatu nije otišao tako daleko.

Benet je bio među trojicom demokratskih senatora, uključujući Džona Testera iz Montane i Šeroda Brauna iz Ohaja, koji su govorili tokom tog privatnog ručka u utorak, saznaje se od učesnika.

Pelosi je rekla da je Bajden „bio sjajan predsednik“ i da ga Demokrate u Predstavničkom domu vole i poštuju. Rekla je i da je gledala njegov „snažan govor“ na samitu NATO u utorak i pomenula njegova mnoga dostignuća.

Dok su strani lideri ove nedelje u Vašingtonu, a Bajden na svetskoj sceni kao domaćin samita NATO u kritičnom trenutku za spoljne poslove, Pelosi je podstakla demokrate da „samo sačekaju“ sa bilo kakvim komentarima o njegovoj kampanji.

„Šta god da mislite, ili recite nekome nasamo, ali ne morate to da ove nedelje iznosite na sto, dok sve ne vidimo“, rekla je ona.

Post Views: 57

Originalni tekst