Пчела као призма културе и уметности Филипа Цветковића

Пчела-као-призма-културе-и-уметности-Филипа-Цветковића

петак, 22.09.2023,  10:06 -> 10:17

Извор: Никола Радановић

Пчела као призма културе и уметности Филипа Цветковића

У оквиру своје заказане турнеје, директор за културно истраживање и уметник Филип Цветковић најављује ауторску изложбу „АПИС АРТ – пчелиња уметност“ у Бања Луци коју ће представити у престижном Културном Центру 26. септембра 2023. године с почетком у 19 часова.

Досадашњи рад и допринос у уметности и култури доказао је великим бројем самосталних изложби савременог стваралаштва и изложби са историјском тематиком. Своје радове је излагао у галеријама широм Србије, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Мађарске.

„ Изложба говори о значају пчела за екосистем. Уметност као таква поседује слободу и кроз ту благодат описује природу из много углова. Веза између природе и уметности успостављена је на антимиметички начин. Узимати мотиве из природе не значи пренети у потпуности њен облик, већ детаљ као инспирацију за настанак замишљене уметничке целине. У тренуцима тог спајања све се мења и настаје потпуно нови визуелно уметнички моменат, који је плод несебичности природе и човека који је једно са универзумом. Циљ осликавања мотива пчеле јесте осврт и приказ кроз призму културе и уметности на значај природе и опстанак пчела у њој. О екологији и о природи не треба ћутати, то је део нас и ми смо део тог система и ланца. Чувајмо је, то је једини начин да и она нас чува“, изјавио је Филип Цветковић позивајући све Бањалучане да дођу, посебно оне најмлађе.

Филип Цветковић је докторанд из области економије и организације, али ништа мање образован у домену уметности и културе. Он је завршио два факултета која нису сродна, али у његовом случају и те како јесу, економију и модеран костим. Своје радно искуство стицао је радећи и сарађујући са позориштима и установама културе широм Србије, а до краја године гостоваће у многим градовима некадашње Југославије.

Detaljnije