Фестивал у Чикагу – од пребранца до српске ношње

Фестивал-у-Чикагу-–-од-пребранца-до-српске-ношње

Велики је значај различитих манифестација и фестивала за наше људе којима је то прилика да се виде, друже, поразговарају на матерњем језику…Тако је било и ових дана у Чикагу. Ко год је прошао Палм Сквером имао је прилику да осети мирис наше кухиње и да се провесели уз српску музику.

Српска православна црква Светог Вазнесења Христовог са традицијом од чак 118 година. То је један од разлога што чланови парохије, као што је Весна Марковић, проводе свој викенд помажући на годишњем фестивалу цркве, јер тиме чува традицију коју су отпочели и њени родитељи.

“Данас смо све спремили, и пите, гибанице, гулаш, пребранац и све…Око 12 сати радим за Цркву, помажем, леп је дан, мало кише, али добро је…У овој парохији су моји родитељи, баба и деда, моја браћа су прва крштена у овој цркви

Старешина храма је протојереј ставрофор Лука Лукић, родом из Осечине, код Ваљева.

“Данас је фестивал наше цркве, Васкрсење Христово, ово је стара црква и најстарија у Чикагу. Ова црква прославља 118 година постојања, од нас су још две цркве настале

Председници црквеношколске општине Дејан Антић, родом из Пожаревца, већ је 4 године на тој позицији.

“Највише је Американаца зато што смо у сред америчког комшилука, људи пролазе, свраћају, воле нашу храну

Милена Татић Бајић припремила је изложбу српских народних ношњи, где су неки њени делови старији од 100 година.

Ова црква је најближа центру Чикага, па ће се после фестивала сигурно придружити и суграђани који живе недалеко од цркве.

Detaljnije