Parada nacija za 150. godišnjicu Kanade

U noći između subote i nedelje na stotine vatrometa uveličalo je slavlje ali je bilo veselo i tokom dana.

Kroz poslovni centar Toronta, od raskrsnice Blur i Jang pa sve do Dandas skvera, prošla je Parada nacija, vesela mešavina narodnih nošnji, zastava iz rodnog kraja i muzike.

Parada je organizovana po azbučnom redu pa je Srbija bila 24-ta nacija u ovoj bučnoj koloni. Pre zastave Srbije prodefilovali su svi iz regiona, ali i u Kanadi najbrojnije iseljeničke grupe, poput Vijetnamaca, Filipinaca, Ukrajinaca, naroda iz Latinske Amerike.

Srpski nastup predvodio je Tesla automobil sa registarskom tablicom na kojoj je jednostavno pisalo Srbija a sledio je kompletni narodni orkestar i deo Akademije srpske narodne igre Miroslav Bata Marčetić. Najmlađim članovima Akademije društvo je pravilo Kulturno-umetničko društvo Kolo iz Hamiltona a kolona se završavala velikom srpskom zastavom.

Uz živu muzičku pratnju duž cele trase, igralo se i pevalo i, ne po prvi put, Akademija srpske narodne igre iz Toronta prikazala je rodni kraj u najlepšem svetlu. Prvi ansambl je tokom dana nastupio i u Kvins parku ispred zgrade Parlamenta Ontarija učestvujući zajedno sa ansamblima iz Rumunije, Meksika, Indije, Kine i Filipina, u programu pod nazivom Zajedništvo (Unity) koji je osmislio kanadski koreograf Lukas Kabalanka.

Sva tri ansambla Akademije srpske narodne igre Miroslav Bata Marčetić imali su u večeri slavlja polučasovni nastup na Dandas skveru.

Kanado, srećan ti rođendan!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.