OŽIVEO RAD REGIONALNE ZAJEDNICE KANTONA ARGAU

Regionalna zajednica kantona Argau (RZKA), koja broji 25 raznih društava, asocijacija i klubova, spada u red najorganizovanijih pri Srpskom kulturnom savezu, ali mesta ima još za bolju i jaču saradnju.

Ova „družina“ na čijem čelu je predsednik Nenad Milenković u prvoj polovini godine uspela je da ponovo oživi posle pauze od šest godina, izradi adresar, održi četiri sastanka, a posebno na šta imaju razloga za ponos jeste činjenica da su predstavnici društva i sve više članovi počeli da odlaze jedni drugima na sastanke i kulturne manifestacije.
– Poučeni ranijim iskustvom da je to najbolji rad po reginima, mi smo uspeli da nastavimo s radom gde smo stali pre šest godina – kaže Nenad Milenković.

On dodaje da u početku nije bilo lako, ali ponosan je na činjenicu da je na poslednjem junskom sastanku bilo prisutno čak 18 društava.

Kao veliki uspeh Milenković je naveo primer proslave desetogodišnjice Radio Mladosti, emisije na srpskom jeziku koja se emituje svakog četvrtka.
– Veliki finansijski promašaj imali smo na proslavi „đurđevdanskog uranka“ u organizaciji KUD „Kolo“, kada je zbog lošeg vremena prodato samo 300 karata, a planirano je 2.300 – objašnjava Jelisije Gavrić kako se na računu banke pojavio manjak od oko 20.000 franka.

Međutim, složna družina već od 17. do 27. avgusta planira da pokrije ovaj gubitak i poveća ušteđevinu na „Baden festu“, gde se za 10 dana očekuje dolazak više od 500.000 ljudi.
Na veliko zadovoljstvo rešeno je i pitanje igrališta za FK Mladost iz Araua posle obajšnjenja predsednika Dušana Pavlovića u kantonalnom listu „AZ“ gde je pitao vlasti domaćina kako baš klub stranaca nema igralište, a ove godine slavi tri decenije.

Aleksandar Kuzmanović, predsednik SKK „Nikola Tesla“ iz Cofingena i Jelisije Anđelić, blagajnik iz „Sloge“ u Rajenfedenu predlažu da se krajem godine održi jedna zajednička manifestacije svih 25 društava gde bi se po njihovim procenama okupilo više od 2.000 ljudi. Ovaj predlog jednoglasno je prihvaćen, a konačan dogovor sledi na prvom sastanku polovinom septembra, koji će se održati u klupskim prostorijama FK Mladost iz Araua.
– Već je vreme da se predstavnici RZKA pojave pred švajcarskim kantonalnim vlastima i objasne im važnost i značaj doprinosa Srba opštem dobru kantona, ali i multikulturalnoj saradnji i nedovoljnoj pomići baš njihovih institucija – kažu Dušan Pavlović i Goran Kostić.