OŽIVEO BAMBI

Proteklog smo vikenda u prostorijama kluba „Bambi“ iz Gosaua, gradića u istočnoj Švajcarskoj, zatekli desetak članova i prijatelja kluba koji su se već vratili sa godišnjih odmora. Uz jutarnju kaficu glavna tema razgovora je bio je provod u otadžbini, kako su „prošli“ na granici i događaji za vreme vožnje na autoputevima kroz Mađarsku i Austriju, te Hrvatsku i Sloveniju, za one koji su se odlučili da voze tim pravcem.

– Na odmoru sam bio dve nedelje i za to vreme sam bio na pet svadbi, dva krštenja i jednu povojnicu. A plus toga sam bio i na vašaru u Petrovcu na Mlavi 21. jula i na Zavetinu 2. avgusta za Svetog Iliju. Gledao sam da koristim maksimalno svaki dan i da mi neko veselje „ne promakne“. Kada sam se vraćao, na granici kod Horgoša bila je kolona od oko deset kilometara i na vreme sam skrenuo za Bački Breg, gde je gužva bila daleko manja – kaže Zvezdan Budimirović, rodom iz Ranovca kod Petrovca na Mlavi.

NJegov zemljak Dragiša Grbinović – Grba, međutim nije bio te sreće.
– Bio sam na odmoru tri nedelje, a povratak je bio prava katastrofa – putovao sam puna 24 sata! – žali se Grbinović.
– Prvo smo kod Bubanj potoka čekali četiri sata jer se slupao šleper na autoputu. Posle sam isto toliko čekao u koloni na graničnom prelazu kod Horgoša. Gužva je kad ideš na odmor i gužva je kada se vratiš. Bruka! – jadao se prijateljima Dragiša Grbinović.

Vjekoslav Sulimanović – Veki, rodom iz Kladurova kod Petrovca na Mlavi na odmoru je bio svega nedelju dana.
– Posao u firmi je takav da nisam mogao, da dobijem više. U oba pravca sam putovao preko Slovenije i Hrvatske i ne mogu da se žalim. Nije bilo toliko gužve, prošao sam brzo obe granice – kaže Vjekoslav.