Oživele uspomene

ozivele-uspomene

Z. Mirković

Prostorije uvek pune: Članovi na promociji

Sa izvesnim zakašnjenjem zbog pandemije korona virusa naš najstariji klub u Austriji, Jedinstvo iz Beča, predstavilo je monografiju povodom pet decenija postojanja. Na promociju monografije uprava Jedinstva pozvala je brojne sadašnje i bivše članove, koji su se rado odazvali i kojima ova knjiga budi brojna sećanja na lepe dane.

Klub Jedinstvo osnovan je daleke 1970. godine i jedino je naše udruženje u Austriji koji se može pohvaliti toliko dugom istorijom, a i činjenicom da je bilo okosnica samoorganizovanja naših građana.

Cica Rajković i Niko Mijatović

Naime, sve je krenulo od Jedinstva koje je, posle nekoliko godina postojanja, podstaklo osnivanje drugih klubova, a takođe i do uspostavljanja nekadašnje fudbalske i kuglaške Jugolige, Smotre kulturno-umetničkog stvaralaštva, Kviza znanja mladih…

Danas se Jedinstvo prvenstveno bavi negovanjem srpske kulture, tradicije i jezika, a sa više od 300 aktivnih članova, više stotina aktivista i nekoliko hiljada simpatizera, jedan je od najaktivnijih srpskih klubova u zapadnoj Evropi.

Jedinstvo je poznato i po odličnoj saradnji, ne samo sa maticom, već i austrijskim vlastima, kako na nivou Beča, tako pre svega u Drugom bečkom okrugu, gde se nalaze klupske prostorije. Tako je na promociju monografije došla brojna delegacija članova opštinske uprave 2. okruga. Među gostima su bili Astrit Rumpolt, poslanica u bečkoj skupštini, Kristof Cih, potpredsednik 2. bečke opštine, i brojni članovi skupštine opštine.

Mladi čitali odlomke iz monografije

Goste je pozdravila Cica Rajković predsednica Jedinstva, koja je podsetila na istoriju i značaj kluba i zahvalila vlastima grada Beča i opštinskim vlastima na višedecenijskoj odličnoj saradnji.

Astrit Rumpolt je istakla da su Socijaldemokratska partija Austrije i Druga bečka opština dugo povezani sa Jedinstvom.

Monografija povodom pet decenija postojanja

– To se vidi i u monografiji u kojoj je mnogo fotografija zvaničnika stranke i bečkih vlasti. Za to prijateljstvo je pre svega zaslužan Zlatko Miloradović, koji je 27 godina upravljao klubom. Posebno me raduje što smo posle pauze zbog pandemije ponovo imali brojnu delegaciju Jedinstva na prvomajskoj proslavi – rekla je Rumpolt.

Zlatko Miloradović je ukazao da je monografija objavljena tek sada, sa zakašnjenjem, zbog pandemije, usled koje je sve bilo stalo.

– Monografija koja kroz tekst i slike predstavlja noviju istoriju Srba u Beču kroz rad Jedinstva. Svedočenja i sećanja prati i foto-album kao potvrda “oživelih” uspomena – istakao je Miloradović.

Odlomke iz monografije čitali su mladi članovi Jedinstva, a o počecima kluba govorio je Niko Mijatović, koji se ovom društvu pridružio jula 1971. godine.

Dragi gosti: Brojna delegacija 2. bečke opštine sa domaćinima

Ludvig pokrovitelj

Astrit Rumpolt je kazala da je pokrovitelj monografije gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, koji je izrazio želju da u skorije vreme poseti prostorije Jedinstva. Inače, Ludvig odlično poznaje Jedinstvo pošto je u više navrata prisustvovao raznim manifestacijama, ali je tada bio na drugim dužnostima u gradskoj vlasti.

Jedinstvo je, takođe, deo onlajn zbirke Bečkog muzeja, a u znak povezanosti sa gradom, povodom 20 godina postojanja, 1990. je u parku Prater zasađeno 20 stabala.

Sećanja: Veterani odmah listali novo izdanje

Svedočanstva

Klub koji je bio centar samoorganizovanja naših ljudi u Austriji i na čijim temeljima su kasnije nastala mnoga društva, takmičenja i aktivnosti, prvu monografiju je objavio povodom 30 godina postojanja. Povodom 45. godišnjice snimljen je dokumentarni film 2015. godine, a u novom izdanju monografije su opisane aktivnosti, život i rad kluba i u prethodnih 20 godina, od 2000. do 2020. godine.

Zlatko Miloradović

U novoj monografiji su predstavljeni najznačajniji događaji uz svedočanstva članova uprave koji su u klubu od prvog dana, dugogodišnjih aktivista i simpatizera. Novo izdanje monografije pisano je na srpskom i prevedeno na nemački jezik, kako bi i Austrijanci mogli da se upoznaju sa istorijom i svim teškim, ali i lepim trenucima koje je klub sa upravom i članovima doživeo od osnivanja.

Ceo projekat realizovan je zahvaljujući posebnom angažmanu i zalaganju bivšeg dugogodišnjeg predsednika Zlatka Miloradovića.

Detaljnije