Otvoreno Udruženje Srba u Austriji

Prisutnima su se obratili gradeonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, episkop austrijsko-švajcarski Andrej, ambasador Republike Srbije u Austriji, Nebojša Rodić, kao i predsednici društava "Prosvejta", "Mokranjac" i "Bambi", koji će u budućnosti delovati pod krovnom organizacijom "Udruženje Srba u Austriji". U njihovim obraćanjima, istaknut je značaj zajedničnkog delovanja srpske dijaspore, te ukazano da udruženja Srba u Austriji mogu da računaju na veliku podršku Vlade i institucija Republike Srbije.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej rekao je da po prvi put naša otadžbina ide putem ekonomskog rasta, što pokazuje da se dosta menja. Ambasador Rodić rekao je smo živeli u zemlji iz koje su njeni građani već 1965. godine mogli da putuju i dolaze u Austriju bez viza, a da su prvi naši klubovi u Austriji počeli da se osnivaju od 1970. godine. Rodić je istakao da se dižemo pod jednom upravom, dižu se institucije i ustrojstvo države koja ima ozbiljan respekt i podsetio da nikada nije bilo više kontakata sa svetskim državnicima i gostiju najvišeg ranga u Beogradu. Gradonačelnik Novog Sada, preneo je pozdrave Predsednika i Vlade Republike Srbije, istakavši da oni podržavaju ovaj projekat sa ciljem da se konačno dobije objedinjena Srpska kuća. Naglasio je da je želja da se Srbi, poreklom iz svih krajeva, iz cele Austrije ujedine pod ovim krovom, kako bi po prvi put mogli videti u delu „Samo sloga Srbina spasava" i da nas više ne deli kao ranije ko je kada i gde stigao, već da učimo našu decu srpskom jeziku i ćirilicu. Vučević je najavio širom Evrope otvaranje ovakvih kancelarija.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj srpskih građana koji žive i rade u Beču, a za prisutne je priređen i bogat kulturno-umetnički program. Sa nadom da će Udruženje postati prepoznatljiv centar okupljanja i očuvanja srpske kulture u Beču, ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić je Udruženju poklonio deo privatne kolekcije knjiga i nove police za buduću biblioteku.

Original Article