Otvoreno pismo poverenika DS Savezu srpskih Klubova u Austriji

Predsedništvo Saveza srpskih klubova u Austriji odgovorilo je na otvoreno pismo poverenika Demokratske stranke u Austriji Marka Stijakovica, vezano za odnose izmedu dijaspore i Ambasade SRJ.
„Gospodin Stijakovic u svom pismu kaže da je Savezna vlada, izmedu ostalog, sacinila ‘program reformi strukture’ naših klubova. Sa kojim pravom, pitamo se, može to da se planira, ako se zna da su sva naša udruženja osnovana iskljucivo (!) po austrijskim zakonima i tretiraju se kao austrijski pravni subjekti? Sa druge strane, sve vreme se tvrdi da osnivanje Skupštine i Saveta dijaspore ne uslovljava mešanje u postojece strukture, koje funkcionišu i opstaju vec dugi niz godina. No, moguce je da gospodin Stijakovic, kao stranacki funkcioner, bolje od nas zna šta se iza brda valja i koji su buduci planovi, pa makar i da su nezakoniti“, kaže se u pismu dostavljenom Dopisništvu „Vesti“ u Becu.
„Gospodin Stijakovic nas je duboko uvredio, povezujuci nas sa demonstracijama održanim 9. marta na Schwarzenbergplatzu, pokazujuci i na taj nacin da ne zna ko smo mi, niti na koji nacin funkcionišemo.

Slika o zemlji

Predlažemo gospodinu Stijakovicu da se malo bolje informiše o našim aktivnostima, a da svoje stranacko angažovanje usmeri ka ciljevima koji mogu doprineti popravljanju slike o našoj zemlji. Mi tu sliku nismo bojili tamnim tonovima, a zalažemo se, koliko je to u našoj moci, da zemlju iz koje dolazimo prezentujemo u što boljem svetlu, kaže se u pismu.

U svojoj samouverenosti, on nas proglašava lažovima, valjda u silnoj želji da od nas odbrani ambasadora, koji je jednako naš kao i njegov. Mi ne znamo šta gospodin ambasador o nama misli, ali znamo šta ponekad kaže. To je njegovo pravo, a mi ga i dalje uvažavamo kao zvanicnog predstavnika naše države. Da li smo mi komunisti ili ne, nije pitanje kojim bi bilo ko trebalo da se bavi. Više puta smo naglasili, pa to cinimo i sada, da se mi kao organizacija nismo nikad bavili politikom, niti smo se deklarisali kao simpatizeri, clanovi ili poverenici bilo koje politicke ili stranacke grupacije u otadžbini, a nemamo nameru da se time ni ubuduce bavimo“, dodaje se u pismu.
„Gospodin Stijakovic rece u pismu da nas u Austriji ima 155.000. Možda je ta brojka tacna ako se radi o gradanima SRJ, ali on ocito ne zna da naš Savez okuplja Srbe iz svih bivših jugoslovenskih republika i da nas administrativne granice nece podeliti. Pošto gospodin Stijakovic tvrdi da naši klubovinemaju programskih struktura, ovim putem ga obaveštavamo da nam je najvažniji zadatak da ocuvamo jedinstvo srpskog korpusa u našem Savezu, pa makar to cinili i na nacin koji se ne uklapa u planove i programe koje zagovara Savezna vlada. Važno je da se zna da sve svoje aktivnosti sprovodimo u skladu sa austrijskim zakonima, a bivša, sadašnja, niti neka buduca vlast u otadžbini ne mogu usmeravati niti na bilo koji nacin uslovljavati naš rad.
Što se tice Skupštine i Saveta dijaspore, ne bismo ovom prilikom ponavljali vec receno. Skupština našeg Saveza je zakazana za 23. mart i mi cemo svakako razgovarati i o toj temi. Predstavnici svih pokrajinskih Zajednica klubova ce odluciti da li cemo se ukljuciti u tu asocijaciju ili ne. Realizacija tog projekta ne zavisi od našeg prisustva, pa ne možemo niti želimo da ga na bilo koji nacin ugrozimo. Naglašavamo da smo mi dovoljno sposobni da zastupamo interese svojih clanova pred austrijskim institucijama i da nam za to nisu potrebni posrednici, narocito ne poverenici stranaka iz otadžbine. Baveci se aktivnostima koje su zacrtane našim statutom i programom, mi ne možemo niti pomoci niti odmoci reformama u Srbiji, a za konflikte nemamo vremena ni želje jer nisu nikome od nas u interesu“, kaže se u pismu Predsedništva Saveza srpskih udruženja u Austriji.