„Откачени Ал“ Јанковић пародира Боба Дилана

Амерички музичар, сатиричар, пародичар, хармоникаш и телевизијски продуцент америчког, српског, енглеског и италијанског порекла Алфред Метју „Откачени Ал“ Јанковић објавио је 2003. на свом једанаестом студијском албуму „Poodle Hat“ песму „Боб“ целу састављену од римованих палиндромних стихова. Он на занимљив начин пародира и песму и спот Боба Дилана „Subterranean Homesick Blues“, подражавајући Диланов глас, кантри звук гитаре и сценографију целога спота.

„Откачени Ал“ Јанковић: Боб

Јанковић је посебно познат по својим хумористичким песмама, као и пародијама неких од познатих музичких хитова, које бацају ново светло на популарну културу. За свој рад, поред девет номинација награђен је и са три Греми награде, као и три златне и пет платинастих плоча у Сједињеним државама.

Песма „Боб“ је десета, последња на албуму „Poodle Hat“ и за њу Јанковић каже да представља „пародију стила“, због тога што акценат пародирања није на одређеној песми, него на уметничком стилу. Сам наслов песме упућује на Боба Дилана чији хит „Subterranean Homesick Blues“ (са албума „Bringing It All Back Home“ из 1965.) Јанковић пародира. 

„BOB“

I, man, am regal – a German am I
Never odd or even
If I had a hi-fi
Madam, I’m Adam
Too hot or to hoot
No lemons, no melon
Too bad I hid a boot
Lisa Bonet ate no basil
Warsaw was raw
Was it a car or a cat I saw?

Rise to vote, sir
Do geese see god?
„Do nine men interprite?“ „Nine men,“ I nod
Rats live on no evil star
Won’t lovers revolt now?
Race fast, safe car
Pa’s a sap
Ma is as selfish as I am
May a moody baby doom a yam?

Ah, Satan sees Natasha
No evil lived on
Lonely Tylenol
Not a banana baton
No „x“ in „Nixon“
O, stone, be not so
O Geronimo, no minor ego
„Naomi,“ I moan
„A Toyota’s a Toyota“
A dog, a panic in a pagoda

Oh no! Don Ho!
Nurse, I spy gypsies – run!
Senile felines
Now I see bees I won
UFO tofu
We panic in a pew
Oozy rat in a sanitary zoo
God! A red nugget! A fat egg under a dog!
Go hang a salami, I’m a lasagna hog

Кантри гитарски звук, комично подражавање гласа Боба Дилана и низ палиндромних стихова основне су одлике ове нумере. Јанковић вешто усклађује текст са ритмом у изненађујуће добро оствареној рими, с обзиром да је у питању веома рестриктивна палиндромна форма.

Са друге стране, песма као целина нема одређени јасан смисао, али јој мноштво занимљивих палиндрома даје забаван, а повремено и комичан карактер.

 

Као аутор свих текстова на албуму потписан је Ерик Џ. ЛеВашур (Eric J. LeVasseur), иако су у палиндромној песми у питању изрази других аутора који су скупљени у једну целину.

На наредном снимку можете погледати спот Боба Дилана за песму „Subterranean Homesick Blues“, којега је Јанковић пародирао:

 

Далибор Дрекић