Svečanost u ambasadi Srbije u Bernu

Uz prijem, upriličen je i koncert poznatog klavirskog dua Ivana Meleša i Margite Drakulović Meleš. Program je otvorila Bisera Tasić.

Prisutne je pre početka koncerta pozdravila ambasadorka Snežana Janković, koja je istakla da Srbija i Švajcarska imaju dobre i razgranate bilateralne odnose, naglasivši da posebno čvrstu sponu između Srbije i Švajcarske predstavlja brojna srpska dijaspora koja živi u ovoj zemlji.

Prijem je bio izuzetno posećen, a među zvanicama su bili predstavnici Ministarstva inostranih poslova Švajcarske, Državnog sekretarijata za ekonomske poslove, Državnog sekretarijata za migracije, švajcarskih kompanija, diplomatskog kora i brojne srpske dijaspore.

 Ivan Meleš, biografija

Diplomirao je i magistrirao na klavirskom odseku FMU u Beogradu, u klasi Jasmine Gavrilović. Usavršavao se na Academia Ferenc Liszt, Budapest, Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, takođe i u Moskvi i Beču.

Kao solista i kamerni muzičar, nastupao je širom Srbije, u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Kanadi, Španiji, Danskoj, Moldaviji i Švajcarskoj.

Profesor je klavira u Muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu od 2002. godine. Od Udruženja muzičkih pedagoga Srbije dobio je nagradu za jednogodišnji pedagoški rad, 2007. godine. U periodu od 2007-2017. godine izveo je devet diplomaca, od koji je četvoro upisalo FMU u Beogradu, a jedan diplomac u inostranstvu – New South Wales State Conservatorium of Music, Sydney. Jedan diplomac dobio je nagradu Smiljka Uzelac, za najbolji diplomski ispit, jedan nagradu Dragana Kirn, za odličan diplomski i opšti odličan uspeh. Njegovi učenici su osvojili šest nagrada na republičkim takmičenjima, nagradu na Festivalu u Knjaževcu 2011. godine i nagradu na Memorijalu Dr Vojislav Vučković u Beogradu.

Od 2009. godine nastupa u klavirskom duu sa pijanistkinjom Margitom Drakulović-Meleš na koncertima u zemlji i inostranstvu.