Osuda unosenja razdora

Savez srpskih zajednica u Austriji uključio se u raspravu između Ambasade Srbije i Crne Gore (SCG) i Zajednice srpskih klubova u Beču, nastalu nakon neprimernog ponašanja pojedinaca Zajednice na dan atentata na srpskog premijera Zorana đinđića.
Savez je izdao saopštenje u kojem osuđuje održavanje prošlonedeljnog sastanka sa predstavnicima klubova, članova bečke Zajednice, u Konzularnom odeljenju Ambasade SCG u Beču, koji je protekao bez prisustva medija.
„Savez srpskih zajednica u Austriji sa zabrinutošću i žalošću prati razmene saopštenja putem medija, koja se vode između Ambasade SCG i Zajednice srpskih klubova u Beču, kao i najnovije pokušaje naših diplomata, od 24. aprila, kada se pokušao uneti razdor između srpskih klubova u Beču“, kaže se u saopštenju koje je potpisao predsednik Saveza Trivun Stanić.
„Sastanak je održan u vreme velikog posta, kada se hrišćani spremaju da se pred Bogom poklone i ispovede.

Izvući pouke

„Ovo što se sada radilo neka onima koji se dvoume bude pouka da lako mogu postati sluge prošlosti. Budite sa nama i sačekajmo bolja vremena. Naravno, naš odnos prema matici ostaje isti bez obzira ko je u diplomatskoj službi. Ničija nije do veka. S verom u Boga i nadom da nam se vrati tradicija prekinuta negde u Bosni neke 1943. godine“, zaključuje se u saopštenju Saveza srpskih zajednica u Austriji.

Dani posta i velikog pravoslavnog praznika su prošli i Savez je odlučio da se oglasi. Mislili smo da je slika koja se ponavlja već dve godine sa Savezom srpskih zajednica u Austriji prošlost, jer je na poslednjem sastanku Saveza, koji je održan u Salcburgu, i kojem je prisustvovao i sam savetnik za dijasporu, potvrđeno jedinstvo članica. Nažalost, sada se pokušava uneti razdor među članicama Saveza“, naglasio je on.
„Prvo su bili na udaru mali, ili kako ih nazivaju Stanićevo krilo, u Savezu, što je bilo za očekivati, ali šta se sada događa sa Bečom. Bečka zajednica se u poslednje dve godine uključila u sve akcije i programe predložene od strane predstavnika naše zemlje.
Podržao je sve predloge koji su dolazili od strane naše diplomatije, iako većina Saveza nije tako mislila. S pravom se pitamo šta se sada dešava oko bečke Zajednice. Da li je Beč završio deo posla oko stvaranja Saveza srpske dijaspore u Austriji (SSDA) ili je nešto drugo u pitanju“, pita Stanić.
U ime Saveza Stanić je osudio „slavljenike“ ubistva srpskog premijera Zorana đinđića u bečkoj Zajednici i naglasio da to ne može biti uzrok za unošenje razdora.
„Postavljaju se druga pitanja, a nekima bih predložio – neka osinjak ne diraju. Oni su znali koji ljudi su šampanjac pili, ali oni su jedan od tih zajednica, odnosno predsednika digli na visoko mesto u svojoj skupštini dijaspore. Zašto nije osuđen taj Savez koji je Ambasada podržavala, već Zajednica srpskih klubova u Beču“, upitao je on.
„Ako Ambasada može biti jedinstvena u donošenju odluka koje treba poštovati,zašto isto ne važi i za naše zajednice, već se pretura po klubovima i traže oni koji pismeno potvrđuju svoju vernost. Savez štiti i podržava svoje članove, pa samim tim i zajednicu u Beču, što je normalan stav, jer smo na taj način uspeli da očuvamo našu organizaciju više od tri decenije, odnosno nekoliko diplomatskih generacija“, poručio je Stanić.