OSSIjevci proslavili 19 godina postojanja

Podršku mladim studentima koji se školuju u inostranstvu dali su i ministar odbrane Zoran Đorđević, potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Vasić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, dok im se jedan od osnivača organizacije Jovan Ratković obratio video linkom.

Svi oni su studentima poželeli da se nakon završetka studija vrate u Srbiju, za koju navode da je drugačija i bolja nego što je bila u vreme osnivanja organizacije 1997. godine.

„Ne očekujemo da ćete se svi vratiti, ali želimo da se vrati većina. Potrebni ste nam kao i vaše znanje i veštine“, naveo je Vasić, podsećajući da je OSSI dala više ministara i druge ugledne ličnosti.

Ministar odbrane smatra da su srpski studenti koji su se opredelili za školovanje u inostranstvu postali „svojevrstan most Srbije ka svetu“.

„Školovanjem na univerziztetima širom sveta, sticali ste, ne samo znanje i veštine, već i prijatelje koji zajedno sa vama mogu u značajnoj meri doprineti napretku naše otadžbine i ugledu u svetu“, naveo je Đorđević.

Napominjući da univerziteti u Srbiji razvijaju saradnju i na unutrašnjem planu i u međunarodnim okvirima, Đorđević je prisutnima predstavio organizaciju srpskog Univerziteta odbrane, izrazivši nadu da će neki od studenata postati polaznici postdiplomskih studija na tom univerzitetu.

Jeremić je naveo da mu je velika čast i privilegija što je osnivač organizacije koja je na početku brojala 15, a danas više od 10.000 studenata iz Srbije koji se školiju u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, organizacija je nastala iz jake želje da se Srbija promeni nabolje.

„Neke želje i očekivaja su se ispunile, a neka i nisu. Mislim da je sada Srbija daleko bolje mesto za život nego što je to bila 1997. godine“, naveo je Jeremić, poručujući studentima da se ne plaše postavljanja velikih ciljeva.

Predsednik organizacije Aleksandar Jakovljević predstavio je dosadašnje delovanje OSSI kao i planove za narednu godinu, posebno ističući da je organizacija uspela da reši problem oko nostrifikacije diploma.