Ljubiša Simić gost Udruženja književnika Srbije

O Ljubišinom stvaralaštvu govoriće predsednik Udruženja književnika Srbije, pesnik Radomir Andrić i književnik i narodni poslanik Aleksandar Čotrić.

Ovom prilikom biće mu uručeno priznanje Zlatna značka koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije.

Voditelj programa biće Miljurko Vukadinović, urednik tribinskog programa UKS.

Biografija

Ljubiša Simić je rođen 1970. godine u Tularu kod Medveđa u Srbiji. Od 1991. godine živi u Franfurtu na Majni, gde se posebno zalaže za očuvanje srpskog jezika, pisma, identiteta i kulture u rasejanju. Do sada je objavio pet knjiga pesama: Tamo ‘vamo i Vodoskok reči za odrasle, Mače Naopače, Uzbuna i dvojezičnu knjigu za decu (na srpskom i nemačkom) Maraton, piše u saopštenju UKS.

Za svoje književno ostvarenje dobio je više književnih nagrad: Prva nagrada za poeziju za decu 2001, 2003. i 2006. godine na Majskom književnom konkursu pisaca iz dijaspore, bronzani Orfej 2001. godine za pesmu Tamo ‘vamo, koja je prozvana himnom dijaspore, Zlatnu liru 2005. godine, Zlatni Orfej i Kočićevo pero 2010. godine, Misaonik i književnu nagradu Sima Cucić 2011. za stvaralaštvo za decu, 2012. godine književnu nagradu Mihailo Ćupović koju dodeljuje UKS i 2014. godine Počasnu gramatu Saveza pisaca Rusije, Plaketu Narodne skupštine Republike Srbije i Srebrnjak sa likom Svetog Save.

Član je Udruženja književnika Srbije, nemačkog književnog društva Hesen, P.E.N. centra za nemačko govorno područje, počasni član Književnog društva Kosova i Metohije i predsednik Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta na Majni.