Osnovana nova asocijacija nasih ljudi u Becu

U prostorijama srpskog kulturno-sportskog kluba „Nikola Tesla“ u Becu u petak uvece himnom „Bože pravde“ održana je osnivacka skupština nove krovne asocijacije naših klubova u glavnom gradu Austrije.
Inicijativa za formiranjem nove asocijacije potekla je od strane klubova „Nikola Tesla“, „Region Bambi Požarevac“, kao i „Koridor“, koji su vec objavili istupanje iz clanstva Zajednice jugoslovenskih i srpskih klubova u Becu.
Pored inicijatora skupštini prisustvovali su predstavnici klubova „Ravnogorac“, „Bingo“, i „Pomoravlje“.
Prisutne je najpre predsednik „Nikole Tesle“ Dušan Petrovic upoznao sa inicijativom osnivanja nove asocijacije.
Predsednik kluba „Region Bambi Požarevac“ Veliša Živanovic objasnio je prisutnima razloge za istupanje ova 3 kluba iz Zajednice jugoslovenskih i srpskih klubova, naglašavajuci da su se klubovi odlucili na ovaj korak, jer su nezadovoljni radom becke Zajednice.

Izabrano rukovodstvo

U Predsedništvo nove asocijacije izabrani su, pored predsednika Dušana Petrovica, i potpredsednik Veliša Živanovic, sekretar Miloš Mandic, zamenik sekretara Zoran Andreic, blagajnik Živorad Blagojevic, zamenik blagajnika Jovo Zecevic i clanovi: Slobodan Maksimovic, Zoran Nikolic, LJiljana Milosavljevic, Ratko Jankovic i Zlatko Rakic.
Za predsednika Nadzornog odbora izabran je Nikola Kojic, za potpredsednika Dejan Jovic, a clanovi Odbora su: LJubiša Aristonovic, Žarko Barac i Migula Martinovic.

– Od kada sam došao na mesto predsednika kluba stekao sam loše utiske vezano za organizaciju srpskih klubova i Zajednice. U Becu živi veliki broj Srba, tako da bi ovaj grad mogao biti prestonica Srba. Medutim, to nije slucaj, jer su Srbi do sada bili loše organizovani. Zajednica radi kao nekada pre 30. godina, i nije se uopšte prilagodila novonastaloj situaciji. U klubovima, takode, nema intelektualaca koji bi mogli doprineti da te institucije budu poštovane i od strane austrijskih vlasti – istakao je on.
Živanovic je dodao je je „želja da novom asocijacijom obuhvatimo 3 sfere – sport, kulturu i informatiku. Takode, nova asocijacija dobice i svoju fudbalsku ligu.
Petrovic je naglasio da niko ne želi da rastura stare strukture, vec da smatra da je bolje da se formira jedna nova institucija, preko koje inicijatori žele da isprave napravljene greške i primenjuju samo pozitivna iskustva.
Naime, klubovi planiraju u novu instituciju da unesu sva pozitivna iskustva koja su imali u radu i izbegnu napravljene greške.

Tuca nezvanih

Klub „Region Bambi Požarevac“ priredio je prigodan koktel za sve ucesnike.
Medutim, kada je sve trebalo da se završi, kao što je pocelo, mirno i u duhu tolerancije, sa željom da se nešto novo i korisno za sve Srbe napravi, došlo je do incidenta.
Naime, dva lica, koja nisu ucestvovala, vec samo prisustvovala skupštini su se potukla. Domacini skupa su brzo reagovali i odmah dvojicu, koji su iz vedra neba poceli da se obracunavaju pesnicama, odstranili iz prostorija. Medutim, oni su tucu nastavili na trotoaru, a prilikom rasprave pesnicama jedan ucesnik je povreden nožem u predelu stomaka.

Takode, se naglašava da ce vrata nove institucije biti stalno otvorena za sve koji žele da saraduju.
Skup je pozdravio predsednik Saveza srpskih udruženja u Austriji Trivun Stanic, koji je kazao da je njegova želja oduvek bila da se Srbi u Becu konacno probude, što mu je prebacivano.
Takode, prisutne pozdravio je i clan Saveta dijaspore Aleksandar Leko, koji je objasnio da Savet dijaspore ima za cilj poboljšanje odnosa izmedu matice i dijaspore.
Potom je usledio izbor predsedništva nove asocijacije koja ce se zvati „Srpsko udruženje kulturno-sportskih klubova u Becu“.
Na mesto predsednika izabran je Dušan Petrovic, koji se zahvalio na ukazanom poverenju i najavio da ce uciniti sve kako bi ova asocijacija realizovala postavljene ciljeve. On je najavio da želi u rad klubova i nove asocijacije da ukljuci još više omladinu i žene.