OSNIVA SE SRPSKA ZADUZBINA U NEMACKOJ

U FRANKFURTU, HANOVERU I DISELDORFU PREDSTAVLJEN PLAN ZA OSNIVANJE NAŠE ZADUZBINE

• Nova institucija ce biti okrenuta Srbima u Nemačkoj i osnivala bi i staračke domove i manje firme koje bi zapošljavale naše ljude
U Predstavništvu Privredne komore Srbije u Frankfurtu, te pri hramovima Srpske pravoslavne crkve u Hanoveru i Diseldorfu, nedavno su odrzane promotivne priredbe u vezi osnivanja Srpske Zaduzbine (Serbische Stiftung). Ova Zaduzbina, čije je osnivanje pokrenuo Centralni savet Srba u Severnoj Rajni Vestfaliji, zamišljena je kao važna materijalna i moralna podrška Srbima u Nemačkoj i njihovim udruzenjima. Ukratko, bila bi to sprega srpskog kapitala i inteligencije u Nemačkoj, koja bi uz podršku naše crkve i nemačke države radila u korist nasih ljudi koji zive u ovoj zemlji. Zaduzbina bi delovala profesionalno i na bazi materijalne isplativosti. Cilj je da se pomaže našoj deci i studentima, osnivaju starački domovi, dečji vrtići, kao i manje firme koje bi zapošljavale nezaposlene ljude naseg porekla nastanjene u Nemackoj. Zaduzbina će praktično obavljati deo posla koji bi država sama morala da radi, a sredstva bi iskljucivo obezbedjivala donacijama naseg naroda koji zivi u Nemackoj kao i od firmi koje vode nasi ljudi, nemackih firmi i institucija, i mnogih drugih postojecih zaduzbina uvodjenjem u takozvani Stiftungsnetzwerk u Nemackoj. Ideja o Zaduzbini naisla je na pozitivan prijem kod nemackih vlasti. Obezbedjena je puna saradnja sa Ministarstvom za zaduzbine Severne Rajne Vestfalije, a vise finansijskih institucija u Severnoj Rajni Vestfaliji stavili su Zaduzbini na raspolaganje svoje sluzbe koje se bave organizacijom i finansijskom podrskom zaduzbina poput ove.
Prvi put među Srbima pojavila se ideja da osnuju svoju zaduzbinu, a idejni tvorac je Pavle Konopek iz Solingena, koji je osmislio i na ovim skupovima izneo predlog rada Srpske Zaduzbine u Nemačkoj, koja bi bila organizovana po zakonima ove zemlje.
– Zaduzbinu je moguće finansirati najpre donacijama, jer se sve fondacije u Nemačkoj baziraju upravo na dobrovoljnim prilozima koje uglavnom daju firme, institucije i pojedinci, ali i političke partije. Ulaganjem u jednu zaduzbinu smanjuje se porez na dobit i nemacki zakoni ulaganje u zaduzbine tako poreski stimulisu. Srpska Zaduzbina se osniva sa ciljem da se pomogne našim mladim ljudima, studentima i đacima, deci iz ratom ugrozenih podrucja, Kosova i Srpskih Krajina, kao i da pomogne u zapošljavanju nasih ljudi. Dragocena nam je podrška i blagoslov nase Srpske pravoslavne crkve, jer je Crkva jedina institucija koja se vec decenijama bori za ocuvanje srpskog imena, jezika i rodoljublja u ovoj zemlji – rekao je Pavle Konopek, diplomirani inženjer elektrotehnike i mašinstva i vlasnik dve firme.
– Zaduzbina ima drugaciji karakter u odnosu na postojeca udruzenja i klubove, jer zaduzbinu kontrolisu institucije zaduzene za njeno postojanje. Udruzenja su prepustena sama sebi i zbog toga se mogu vrlo brzo ugasiti. To kod zaduzbine nije moguće, jer nju štite nemački zakoni i trostruka finansijska kontrola, koja se odvija na svaka tri meseca – dodaje gospodin Konopek.
Za registraciju zaduzbine potrebno je obezbediti osnivački kapital od 50.000 evra koliko određuje nemački zakon. Prema zamisli inicijatora novac bi se sakupio od Srba – pojedinaca i vlasnika firmi za proizvodne i usluzne delatnosti, ali i od Nemaca koji za takvo ulaganje nađu svoj interes.
Srpska Zaduzbina se trenutno nalazi u promotivnoj fazi, koja neće trajati duže od par meseci. Kao rok za početak rada odredjen je januar naredne godine. Utemeljivači ove ideje, predsednik Centralnog saveta Srba Severne Rajne Vestfalije Sava Pejović i Pavle Konopek su optimisti jer već imaju nekoliko sponzora. Pripreme za ispunjavanje uslova za registraciju Zaduzbine i razrada njenih programa u punom su jeku, a posao radi ekipa stručnjaka razlicitih profila: dipl. inž. Pavle Konopek, dipl. psiholog Aleksandar Špengler, advokat Aleksandar S. Živanović, ekonomista Nedeljko Višnjić, poreski savetnik Aleksandar Pejčić, strucnjak za medije mr Zoran Miletić, psiholog Gordana Satler, sociolog Gordana Nikolić-Miler, vlasnici konsultantske firme iz Hanovera Prof. Dr. Gordana Ristić i Dr. Vladan Milović, dipl. inž. Svetislav Anđelković, student ekonomije Bojan Milošević, generalni sekretar Centralnog saveta Srba SRV Dejan Grujić, predsednik CSSSRV Sava Pejović, knjigovodja Vera Pavlica, student prava Vesna Miletić i sudski prevodilac Prof. Nada Tešanović.
Zainteresovani mogu sve informacije dobiti preko Zentralrat der Serben in NRW, Postfach 330228, 40435 Düsseldorf, preko elektronske poste info@zsnrw.de, ili telefaksa +49 (0) 212 380 38 63. Internet strana www.zsnrw.de je trenutno u izradi i sadrzace sva obavestenja kao i sve detalje u vezi kontakta i slanja priloga za Zaduzbinu.