Осам векова самосталности Српске Цркве и 50 година Српске Цркве у Швајцарској

скуп берн.JPG

Научни скуп Осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве и

пет деценија од организовања наше Свете Цркве у Швајцарској,

одржан у Берну 1. марта 2019.

 

У Берну је научним скупом одржаном у једној од сала Градског парламента у петак, 1. марта 2019. г. у 14 часова  почело обележавање Осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве и 50 година од организовања наше Свете Цркве у Швајцарској.

На нивоу Епархије Аустријско-швајцарске у 2019. години биће пригодним програмима обележена ова два јубилеја.

 

После поздравних речи протојереја-ставрофора Станка Марковића, старешине храма Светих апостола Ћирила и Методија, уводни реферат на тему осмовековне историје Српске Цркве је казивао Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј.

 

Проф. емеритус г. Урс фон Аркс (Urs von Arx) је имао реферат на тему Први српски студент теологије у  Берну – владика Николај.

Проф. Урс је укратко изложио житије Светог владике Николаја Охридског и Жичког, некадашњег студента на Старокатоличком универзитету у Берну, предочивши цењеном скупу сачувана документа и податке који бележе време боравка владике у овом швајцарском граду.

О томе какав је утисак харизматични владика Николај, српски Златоуст, писац, свештеномонах, оставио на читав свет, посебну пажњу у свом излагању је посветио проф. емеритус г. Урс.

 

Председник Удружења Цркава у Кантону Берн (Arbeitsgemeinschaft  der Kirchen in Kanton Bern) г. Кристоф Кнох (Christoph Knoch) говорио је о свом искуству у сарадњи са нашом Црквом и о њеној свеприсутности у религиозном и друштвеном животу Швајцарске .

 

У другом делу симпозијума, први је излагао отац Станко Марковић који је говорио о пет деценија од организовања црквене заједнице у Швајцарској. Пажњу је архијерејски наменсик за Швајцарску, отац Станко, посветио првим корацима и даљњем устројавању Српске Православне Цркве у Берну, Цириху а потом и другим црквеним парохијама.

Отац Станко је изнео и преглед богослужбених објеката, свештенослужитеље, студенте на Старокатоличком универзитету  и посебно се осврнуо на цркву у Берну коју је године 2018. осветио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

 

Завршно излагање на научном скупу имао је проф. Православног богословског факултета Универзитета у Београду протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, на тему Осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве.

 

Научном скупу су присуствовали : конзул Републике Србије у Берну,  г. Предраг Мандић са супругом; др мед. Ранко Таловић; проф. Јелена Митровић; г. Перо Сукара са супругом; докторанти Милан Кострешевић и Адријан Анка (Румунска Православна Црква); свештеници Јован Ћурин (Руска Православна Црква) и Стефанос Атанасиу (Stefanos Athanasiou, Грчка Православна Црква);

г. Драган Прерадовић;  мед. дент. Александар Цвјетиновић; др мед. Драгослава Томовић, председница Црквене општине у Берну.

 

Научном скупу су такође присуствовали г. Фердинанд Фулеман (Ferdinand Fuellmann) са супругом Елизабет; гђа Криста Аркс (Сhrista Arx); гђа др Герда и г. Вернер Хаук (Gerda i Werner Hauck).

 

У Швајцарској у којој живи много нација и припадника различитим конфесијама и верским заједницама, Српска Православна Црква сведочи лепоту Православне вере са отвореношћу за све друге.

На најбољи и најлепши начин наша црква у Берну остварује комуникацију са другима.

 

После научног скупа у цркви Светих апостола Ћирила и Методија хор који су чинили диригенти црквених хорова из Швајцарске, Италије, Француске и Србије приредили су изузетан кратак концерт духовних композиција.

 

Богоугодни разговори су настављени у црквеној сали, где су вредне руке наших жена са протиницом Марковић припремиле изузетну трпезу.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.