Осам векова самосталности Српске Цркве и 50 година Српске Цркве у Швајцарској

Научни скуп Осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве и

пет деценија од организовања наше Свете Цркве у Швајцарској,

одржан у Берну 1. марта 2019.

 

У Берну је научним скупом одржаном у једној од сала Градског парламента у петак, 1. марта 2019. г. у 14 часова  почело обележавање Осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве и 50 година од организовања наше Свете Цркве у Швајцарској.

На нивоу Епархије Аустријско-швајцарске у 2019. години биће пригодним програмима обележена ова два јубилеја.

 

После поздравних речи протојереја-ставрофора Станка Марковића, старешине храма Светих апостола Ћирила и Методија, уводни реферат на тему осмовековне историје Српске Цркве је казивао Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј.

 

Проф. емеритус г. Урс фон Аркс (Urs von Arx) је имао реферат на тему Први српски студент теологије у  Берну – владика Николај.

Проф. Урс је укратко изложио житије Светог владике Николаја Охридског и Жичког, некадашњег студента на Старокатоличком универзитету у Берну, предочивши цењеном скупу сачувана документа и податке који бележе време боравка владике у овом швајцарском граду.

О томе какав је утисак харизматични владика Николај, српски Златоуст, писац, свештеномонах, оставио на читав свет, посебну пажњу у свом излагању је посветио проф. емеритус г. Урс.

 

Председник Удружења Цркава у Кантону Берн (Arbeitsgemeinschaft  der Kirchen in Kanton Bern) г. Кристоф Кнох (Christoph Knoch) говорио је о свом искуству у сарадњи са нашом Црквом и о њеној свеприсутности у религиозном и друштвеном животу Швајцарске .

 

У другом делу симпозијума, први је излагао отац Станко Марковић који је говорио о пет деценија од организовања црквене заједнице у Швајцарској. Пажњу је архијерејски наменсик за Швајцарску, отац Станко, посветио првим корацима и даљњем устројавању Српске Православне Цркве у Берну, Цириху а потом и другим црквеним парохијама.

Отац Станко је изнео и преглед богослужбених објеката, свештенослужитеље, студенте на Старокатоличком универзитету  и посебно се осврнуо на цркву у Берну коју је године 2018. осветио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

 

Завршно излагање на научном скупу имао је проф. Православног богословског факултета Универзитета у Београду протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, на тему Осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве.

 

Научном скупу су присуствовали : конзул Републике Србије у Берну,  г. Предраг Мандић са супругом; др мед. Ранко Таловић; проф. Јелена Митровић; г. Перо Сукара са супругом; докторанти Милан Кострешевић и Адријан Анка (Румунска Православна Црква); свештеници Јован Ћурин (Руска Православна Црква) и Стефанос Атанасиу (Stefanos Athanasiou, Грчка Православна Црква);

г. Драган Прерадовић;  мед. дент. Александар Цвјетиновић; др мед. Драгослава Томовић, председница Црквене општине у Берну.

 

Научном скупу су такође присуствовали г. Фердинанд Фулеман (Ferdinand Fuellmann) са супругом Елизабет; гђа Криста Аркс (Сhrista Arx); гђа др Герда и г. Вернер Хаук (Gerda i Werner Hauck).

 

У Швајцарској у којој живи много нација и припадника различитим конфесијама и верским заједницама, Српска Православна Црква сведочи лепоту Православне вере са отвореношћу за све друге.

На најбољи и најлепши начин наша црква у Берну остварује комуникацију са другима.

 

После научног скупа у цркви Светих апостола Ћирила и Методија хор који су чинили диригенти црквених хорова из Швајцарске, Италије, Француске и Србије приредили су изузетан кратак концерт духовних композиција.

 

Богоугодни разговори су настављени у црквеној сали, где су вредне руке наших жена са протиницом Марковић припремиле изузетну трпезу.