Organizacija „Naši Srbi“ i Eparhija niška započinju projekat: Podrška deci iz hraniteljskih porodica i srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji – Avala News

organizacija-„nasi-srbi“-i-eparhija-niska-zapocinju-projekat:-podrska-deci-iz-hraniteljskih-porodica-i-srpskim-enklavama-na-kosovu-i-metohiji-–-avala-news
Organizacija „Naši Srbi“ i Eparhija niška započinju projekat: Podrška deci iz hraniteljskih porodica i srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji – Avala News

Organizacija “Naši Srbi” posetila je vladiku Arsenija u Eparhiji niškoj kako bi potpisali ugovor za novi projekat u vrednosti od 100.000 dolara. Glavni akteri projekta su crkva, socijalna služba, grad Niš, kao i organizacija “Naši Srbi”.

Grad Niš će dati infrastrukturu za četiri kuće za decu iz hraniteljskih porodica kada napune 18 godina.

“Grad Niš je dao plac, socijalna služba će da se brine o njima, crkva će da bude duhovni saradnik , a naša organizacija će platiti izgradnju”, rekli su “Naši Srbi”.

Nakon Niša uputili su se na Kosovo i Metohiju gde su proveli pet dana. Prva stanica im je bila Medveđa u kojoj su izgradili dve i po kuće, dok su treću kuću izgradili zajedno sa Niškom eparhijom.

Zatim su se zaputili u Gračanicu gde su i prespavali, a sutrašnji dan su proveli u srpskoj enklavi koja ima preko 10.000 ljudi

“Mi već zadnje dve godine, deci koja pohađaju sedmi razred plaćamo ekskurziju u trajanju od dva dana”, navode iz organizacije.

Najveći problem je u tome što Ministarstvo ne sme da odobri ekskurziju, a ne smeju ni kosovske vlasti. Međutim, profesor veronauke je našao rešenje kako bi usrećio mališane. On, u dogovoru sa roditeljima, vodi decu iz enklave, koja nikada nisu napustila Kosovo i Metohiju, po manastirima gde provode dva dana.

“Bili su u Studenici , Žiči, Kruševcu, Vrnjačkoj Banji, ove godine možda odu na Ostrog”, rekli su iz organizacije.

Dirljiv trenutak

“Naši Srbi” su otišli u školu da posete decu koja pohađaju sedmi razred i tamo zatekli nešto neverovatno.

“Oni su uramili zahvalnicu i napisali šta su doživeli na toj eksurziji, što nas je toliko dirnulo da smo se isplakali kao mala deca”, prisećaju se.

Organizovati ekskurziju nije bilo nimalo lako. Pored toga što su platili sve troškove , morali su da organizuju i policijsku pratnju do administrativnog prelaza.

Posle toga su posetili vinariju Petrović, zatim Arhagele i Đakovicu.

“U Đakovici nema više nijednog Srbina, ostala je samo jedna monahinja koju čuva Albanaski policajac”, sa tugom nam se ispovedaju članovi organizacije.

Svoje putovanje su nastavili u pravcu Pećke patrijaršije gde se obeležavala slava , zatim su se uputili u Dečane.

Kada je reč o daljim planovima, organizacija će nastaviti da sarađuje sa nEparhijom niškom.

“Mi slušamo potrebe našeg naroda, naročito onog na Kosovu i Metohiji, nekada se desi da im treba vode, da im nešto izgori i onda oni znaju da mogu da se jave nama, nakon čega mi reagujemo”, poručuju iz organizacije.

About The Author

Originalni tekst