"Oplenac" čuva tradiciju već pola veka

Jubilej je obeležen celovečernjim koncertom na kome su članovi ove folklorne grupe, od najmlađih do veterana, igrama i pesmom „prošetali” kroz Srbiju. Tako su posetioci u prepunoj sali mogli da uživaju u igrama sa Kosova, iz Šumadije, Vranja, Leskovca, Vlaškim i igrama iz Zapadne Srbije, Nikšića, Srema…, javlja za Program za dijasporu RTS-a Svetozar Dančuo.

“Trebamo da budemo srećni što naša deca čuvaju sve ono što su nam ostavili preci. Trudimo se da u ovoj zemlji budemo najbolji ambasadori našeg naroda, da tuđe poštujemo, a sa svojim da se ponosimo. Neophodno je da nove generacije koje uzrastaju u Americi kroz svoju crkvu i veru grade nove mostove. Ovde, daleko od zavičaja, učimo našu decu našem jeziku i istoriji sa željom da tako sačuvaju svoje korene. Cilj osnovanja filklornih grupa pri crkvama ovde u dijaspori je da naši mladi naraštaji uče odakle su, ko su, da čuvaju svoje običaje, ali i da stiču nova prijateljstva. Jedino na taj način ćemo se ovde održati”, poručio je starešina hrama Sveti Jovan Krstitelj iz Belvuda, Savo Bosanac.

Čestitke za jubilej vladike srednjezapadnoameričkog Longina preneo je iguman manastira Nova Gračanica Serafim Baltić koji je predvodio i čin osvećenja slavskog kolača.

Više od 17 godina koreograf Folklorne grupe Oplenac je Svetlana Aleksić. Do dolaska u Ameriku bila je član KUD-a Abrašević iz Valjeva.

“Prenoseći deci jedan od najlepših delova srpske tradicije ispunjavale su mi dušu i duše generacija koje sam učila. Nastupamo, putujemo, stvaramo prijateljstva i uspomene za ceo život”, naglasila je Svetlana.

“Folklorna grupa Crkveno-školske opštine Svetog Jovana Krsitelja iz Belvuda kraj Čikaga okuplja iše od 100 članova, od najmlađih, predškolskog uzrasta, pa do veterana. Ona je mesto gde se mladi okupljaju i druže”, rekao je predsednik Društva Saša Ivanković koji je izneo kratak pregled pedesetogodišnje istorije ove folklorne grupe nabrajajući brojna mesta gde su gostovali. On je zahvalio svima koji su pomogli rad Drušva, a najzaslužnijima je uručio zahvalnice. Među njima je bio i Ljubinko Špegar, voditelj programa jubilarnog kocnerta i dugogodišnji predsednik Oplenaca.