Jedanaesti "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu

10

U zvaničnom takmičarskom programu našlo se 43 filma od kojih su mnogi pobedili na najznačajnijim filmskim festivalima u svetu. U pet festivalskih selekcija prikazani su filmovi iz 20 zemalja.

Proslavljeni srpski glumci, Gorica Popović i Lazar Ristovski pozdravili su Sarajlije rečima, da je prvi kadar zaista umetnički biser i da predstavlja pečat kinematografije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Festival je otvoren igranim filmom Kozje uši u kome glavnu ulogu chick Stojanke igra Gorica Popović. Ona je živopisno dočarala život starice koja se iz grada vraća u rodno selo, gde čuva unuke i pati za kćerkom koja je otišla u Ameriku i odatle joj se ne javlja.

Sličnu životnu sudbinu obrađenu u ovom filmu imaju mnoge Sarajlije koji su se u filmu prepoznali i koji su zbog rata rasuti po svetu u toj pukoj borbi za opstanak.

Posebnu pažnju filmske publike Lice lafore, autora Denisa Bojića, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, koji govori o borbi za život sa laforom, teškom i retkom bolešću.

Festival Prvi kadar održan je pod motom Pravi kadar i predstavljao je raznolik opseg tema kojima su se bavili dokumentaristi u poslednje dve godine. Festival Prvi kadar neguje dobre partnerske odnose među umetnicima u regionu.

Pored bogatog takmičarskog programa, ove godine bio je posebno raznolik prateći module festivala.

Za najmlađe u okviru Dečijeg programa pod nazivom Kids fest Festival je pripremio module sa projekcijom animiranog filma i radionicu animiranog filma Od optičke igračke.

Na zatvaranju festivala publika je imala priliku da premijerno vidi igrani film Igla ispod praga.

Istočno Sarajevo ugostilo je ove godine na Festivalu, glumca i reditelja Lazara Ristovskog promocijom monografije i dokumentarnog filma o njemu. Pored toga, značajno je i predstavljanje knjige Portret umetnika, kao političkog umetnika: život i delo Aleksandra Saše Petrovića, autora Vlastimira Sudara. Sarajlije su ugostile i više od 30 filmskih stvaralaca iz celog sveta.

Pokrovitelj festivala su: Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/2938893/jedanaesti-prvi-kadar-u-istocnom-sarajevu.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.