Opipavanje pulsa Amerike

Na dvonedeljnom studijskom putovanju u Americi je parlamentarna delegacija Savezne i Republicke skupštine, u okviru realizacije programa „Uloga Kongresa i skupština saveznih država u americkom sistemu“.
Nakon nedelje provedene u Vašingtonu, šestoclana delegacija u kojoj su republicki poslanici Nataša Milojevic i Miroslav Hristodulo iz Socijaldemokratske partije, Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vladan Radovanovic iz Demokratske stranke i Branislav Kovacevic, predstavnik Lige Šumadija, stigla je u Cikago, gde smo razgovarali sa njenim clanom, saveznim poslanikom Miroslavom Filipovicem.
– U Vašingtonu smo se susreli sa kongresmenima, senatorima i njihovim saradnicima. Bili smo u Stejt departmentu, u nekim važnim nevladinim organizacijama, u Ministarstvu odbrane u Pentagonu…

Znacajan dolazak ambasadora

• Smatrate li da ce skori dolazak ambasadora Vujacica u Vašington u startu popraviti stvari i da ce se neka vrata lakše otvarati?
– Mislim da ce se situacija znacajno popraviti, jer ni do sada nismo sebi mogli dozvoliti luksuz odsustva ambasadora. Ja sam sa gospodinom Vujacicem razgovarao pre našeg dolaska ovamo, mislim da je on odlican izbor, i da je on pravi covek za to mesto.
Ekonomista je i školovan ovde, odlicno zna kako ovaj sistem funkcioniše i verujem da ce se naši bilateralni odnosi znacajno popraviti njegovim prisustvom u Vašingtonu.

Posetili smo naš manastir Nova Gracanica, a zatim idemo u Sakramento (Kalifornija) i u Kolumbus (Ohajo), gde cemo biti u poseti skupštinama saveznih država i videti kakva je njihova uloga u americkom federalnom sistemu. Srešcemo se sa predstavnicima Demokratske i Republikanske partije i kontaktirati sa organizacijama koje uticu na kreiranje javnog mnenja i politike.

O znacaju ovakvih razgovora, Filipovic kaže:

– Ovo su važna iskustva, jer imamo uslove da vidimo kako funkcioniše americka vlast, a imamo i kontakte sa važnim i uticajnim ljudima, kreatorima te politike, mogucnost da im kažemo naše mišljenje. Zanimljivo je da dobijamo i znacajne sugestije Amerikanaca o tome kako treba nastupati prema Amerikancima, narocito prema Kongresu, jer u ovom trenutku imamo dobru saradnju sa americkom administracijom, ali u Kongresu još uvek ima dosta nerazumevanja. Oni su nam otvoreno rekli da je imidž Srbije i Jugoslavije još uvek loš, pa je ovo prilika da vidimo šta treba ciniti da bi se lobiralo za srpske interese.

Prednost zajednicke države
>

• Pitanje opstanka savezne države vezano je za donošenje Ustavne povelje, a posmatracima sa strane prolongiranje citavog procesa izgleda kao zabijanje glave u pesak. Može li se proces odvijati efikasnije?
– To je vrlo bolno pitanje, a citava predizborna atmosfera u Srbiji produžava proces. Ja verujem da ce savezna država opstati u izvesnoj formi, jer uvek pominjem dva osnovna razloga – jedan je ekonomski, a drugi je bezbednost regiona i odbrambena i vojna pitanja. Crtanje novih granica bio bi samo otežavajuci faktor za stabilnost u regionu zapadnog Balkana, a nestabilnosti nam je dosta. Bice to nešto izmedu federacije i konfederacije. Još uvek nije dogovoren nacin izbora buducih saveznih poslanika – crnogorska vlada hoce neposredne izbore, delegiranjem poslanika iz republickih skupština, a u Srbiji su oko toga mišljenja podeljena. Imamo primer da se i Evropski parlament bira direktno, posebnim izborima, i ja mislim da su direktni izbori poslanika bolje rešenje. To su još nerešena pitanja, ali verujem da cemo imati snage da i taj posao završimo na obostrano zadovoljstvo.

Voda delegacije u NATO

Miroslav Filipovic je poslanik Savezne skupštine, clan Spoljno-politickog odbora, predsednik Grupe prijateljstva sa Severnom Amerikom i Izrćlom, voda delegacije u NATO parlamentarnoj skupštini i clan Predsedništva Gradanskog saveza Srbije.

Što se mene licno tice i mog mesta u Saveznoj skupštini, nadam se da cu, ako bude direktnih izbora, ponovo biti kandidat za to mesto, jer sam se mnogo bavio spoljnim poslovima i civilnom kontrolom snaga bezbednosti, a ako ne budu direktni izbori i bude napravljen nekakav kompromis, ja imam obicaj da kažem da cu u tom slucaju biti „slobodan covek“.

• Predsednicki izbori u Srbiji ponovo su podelili javnost, analiticari tvrde na vrlo oštre razlike izmedu gradanske i nacionalne opcije. Je li ta polarizacija zaista tako ekstremna i šta Vi, kao predstavnik gradanske opcije, predvidate kao ishod izbora?
– Polarizacija postoji. Ja sam predstavnik Gradanskog saveza i moja stranka je podržala kandidaturu Miroljuba Labusa. Naravno da postoji znacajna razlika u politickim programa Labusa i predsednika Koštunice, ali razlika nije dramaticna kao pre, i to su oba kandidata otvoreno rekla. Ovo sada nije borba na život i smrt, u igri su razlicite opcije, ali su obe demokratske. Jedna je više tradicionalna i konzervativnija, ova druga je drugacija, ali razlika nije dramaticna. Obe opcije se zalažu za strateški važna pitanja – našu integraciju u Evropu, Partnerstvo za mir, za demokratske institucije, slobodno tržište…
Razlika je u brzini kojom ce se do tih ciljeva doci jednom ili drugom opcijom. Ali najvažnije je da podele nisu tako dramaticne, a izbor glasaca ce presuditi. Važno je da, dugorocno gledano, svi idemo prema istom cilju, a to je oporavak ove zemlje i njena demokratizacija.

Nema povratka na staro

• Posle vašeg dugogodišnjeg prisustva na politickoj sceni i znacajnog rada u Saveznoj skupštini, iskreno, jeste li pre demokratskih promena ocekivali da ce sve biti mnogo efikasnije i da li ste danas ucinkom promena razocarani?
– Ja jesam imao nadu i pozitivnu emociju da ce stvari ici brže, ali uvek kada sam hladno analizirao politicku situaciju znao sam da nece ici tako lako, da ce biti trvenja, što je i normalno posle tolikih godina totalitarnog režima.

Informacije iz prve ruke

– Pricali smo sa šefom kabineta senatora Bajdena, koji je predsednik mocnog Odbora za spoljne odnose, i na kratko i sa samim Bajdenom, koji je veoma uticajan u Kongresu i do sada nije bio nimalo blagonaklon prema našoj zemlji. Imali smo sastanak i sa direktorom Programa za jugoistocnu Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost. Mislim da su ovo dragocena iskustva. Ja sam i predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Amerikom, koju smo nedavno formirali u Saveznoj skupštini, pa je ovo bila odlicna prilika za susret iz prve ruke.

U tom smislu jesam nezadovoljan, ali mislim da smo mi postigli odlicne rezultate na makroekonomskom planu, i taj proces je vrlo znacajan. Ja znam da to obicni gradani još uvek ne osecaju ni u svom džepu ni u svom tanjiru, ali dugorocno je pomak veoma znacajan, temelji su dobro postavljeni i nece biti povratka na staro. I ocene iz sveta su u tom smislu veoma povoljne.
Ostaje nam još uclanjenje u Svetsku trgovinsku organizaciju, i zato sam tim rezultatima veoma zadovoljan. Naravno, i mene iritira žestina unutrašnjih politickih sukoba, jer sam siguran da je sve moglo biti umerenije i sa manje strasti. Moramo biti mnogo tolerantniji.