Operski koncerti u Rijeci, Moravicama i Plaškom

Ovi programi održani su u Rijeci, Moravicama i Plaškom, a deo su projekta Muzičko operske teatarske organizacije MOTO iz Beograda koje je sufinansiralo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Koncert je najpre održan u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci, a na njemu su nastupili solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bariton Nikola Mikić i asistent na Fakultetu muzičke umetnosti u Nišu Stefan Sretić, koji su izveli kompozicije i arije iz opera najpoznatijih srpskih, hrvatskih i evropskih kompozitora Petra Konjovića, Marka Tajčevića, Jakova Gotovca i Đoakina Rosinija.

– Ovaj koncert smo organizovali u saradnji sa muzičko-teatarskom organizacijom Beograda i Operom Narodnog pozorišta uz pomoć i podršku Uprave za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu, a organizovan je povodom 150. godišnjice od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu i povodom 100 godina Opere u tom pozorištu. Želja nam je bila da ovaj program prikažemo i u drugim sredinama jer smo u samom Konzulatu ovde u Rijeci održali niz promocija knjiga i drugih kulturnih programa, tako da smo u dogovoru sa lokalnim srpskim organizacijama odlučili da program pored Rijeke organizujemo i u Moravicama i Plaškom – ističe Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović.

operski koncert u Rijeci Generalni konzulat RS u Rijeci
Foto: Generalni konzulat RS u Rijeci

Sam koncert i projekciju filma čiji je autor Nebojša Bradić gledalo je ukupno oko 150 ljudi u sva tri mesta u kojima je program održan. Pored Generalnog konzula Gorana Petrovića i konzula Vladimira Marjanovića programu su prisustvovali i brojni predstavnici kulturnog, političkog i verskog života Srba na ovom području.

The post Operski koncerti u Rijeci, Moravicama i Plaškom appeared first on srbi hr.

Original Article