Hofer: Bićemo najjača stranka

Slobodarska partija Austrije (FPOe) održala je 33. redovnu skupštinu u Gracu, na kojoj je Norbert Hofer izabran za novog lidera stranke sa 98,25 odsto glasova 870 delegata, što je izuzetan uspeh i pokazuje da je stranka stala iza svog novog lidera.

„Domaćin“ Mario Kunasek rekao je, pozdravljajući prisutne, da se radi o „skupštini novog početka“ i da je važno nastaviti patriotsku politiku.

Kunasek koji u novembru, u Štajerskoj, predvodi FPO na pokrajinskim izborima je povodom predstojećih prevremenih parlamentarnih izbora u Austriji poručio da će se „politički protivnici još čuditi šta će sve biti moguće na tim izborima“.

Hofer, koji je održao govor bez unapred pripremljenog pisanog teksta, rekao je da želi FPOe da učini najsnažnijom političkom snagom u Austriji.

– Ne smemo se zadovoljiti drugim ili trećim mestom. Na predsedničkim izborima, na kojima su se kandidovale mnoge druge stranke, osvojili smo 35 odsto glasova. To je merilo koje sebi moramo postaviti za budućnost. Naš cilj mora biti da postanemo najjača stranka, zato što to možemo i što nas Austrija treba. Nikada više nećemo doživeti neuspeh zbog nas samih – naglasio je on.

Hofer je kazao da bi Austrija imala sasvim drugačije „lice“ da nema FPOe.

Objasnio je da je odluka da pristupi FPO, posle venčanja, bila najbolja odluka u njegovom životu.

– Ne zaboravite nikada da svako u svojoj funkciji treba da daje najbolji doprinos koji može, a to ću činiti i ja. Spreman sam da se i dalje borim, moramo dati sve od sebe – kazao je prisutnim delegatima.

On je zahvalio doskorašnjem lideru Hajncu Kristijanu Štraheu za njegov doprinos stranci.

– Sada treba stranku šire postaviti i sadržajno produbiti. Pod mojim predsedavanjem ću stranku tako organizovati da prva prođe kroz cilj – naglasio je on.

Pružena ruka narodnjacima

Hofer je kritikovao doskorašnjeg koalicionog partnera Narodnu partiju Austrije ( OeVP). Prema njegovim rečima nije moralo doći do raspada koalicije, ali da i pored toga nudi OeVP da ponovo vladaju zajedno, iako je, kako je konstatovao, FPOe i u opoziciji dobro.

– Prihvatite našu ponudu ili je odbijte. Nadam se da ćete razumno doneti odluku – poručio je Hofer.

Kikla ponovo za ministra

Hofer kritikuje što se OeVP hvali dostignućima koji su u stvari bili uspesi Herberta Kikla, ministra unutrašnjih poslova.

– Kikl je bio najbolji ministar unutrašnjih poslova kojeg je Austrija ikada imala – uveren je Hofer.

On je dodao da je važno da FPOe na izborima ostvari dobar rezultat kako bi Kikl mogao da se vrati na nekadašnju funkciju.

Govoreći o drugim uspesima FPOe u prošloj vladi Hofer je naveo posebno porodični bonus plus i okončanje zaduživanja države.

Чланак Hofer: Bićemo najjača stranka се појављује прво на Vesti online.

Original Article