OGORčENJE ZBOG ZATVARANJA KONZULATA SRBIJE U LIONU

Odlukom Vlade Srbije od 1. juna zatvoren je konzulat u Lionu ( Francuska) što je izazvalo ogorčenje naših zemljaka na tom području. Iako je bilo najava, nijedan žitelj tog konzularnog područja nije mogao ni da zamisli takav ishod događaja. Jer, za sve njih, a ima ih oko 40.000, od Liona, pa na jug Francuske preko Marselja i Nice do Bordoa za zapadu zemlje, lionski konzulat bio je matica i baza. Sada, po novoj preraspodeli, odnosno, prebacivanju usluga na pariski konzulat, putovanje bi se proteglo na 800 kilometara uz napomenu, da, u poređenju, to „isključeno“ područje obuhvata 43 regije koje su površine cele Srbije.
– I šta oni misle, da imamo za to novca, da imamo za to vremena? Zbog toga, mnogi revoltirano govore da će uzeti francusko državljanstvo i tako sebi olakšati maltretiranja i probleme – ogorčeno izjavljuje Spasoje Krivokapić, predsednik Evropskog pokreta dijaspore Srbije i Crne Gore.

Bogatstvo za put

Grupa građana lionskog područja ističe da ovakav potezi „nisu uradili ni Broz, ni Milošević“.
„Učinila je to naša sadašnja demokratska vlast i odredila nam da potrošimo dan, dva, tri, za putovanje u Pariz po administrativni akt i da za to potrošimo malo bogatstvo. Imamo li mi toliko vremena, imamo li toliko novca? Za te novce možemo da skoknemo do Beograda i da manje čekamo. Ili, hajde, neka neko pokuša da telefonom dobije ambasadu i konzulat u Parizu. Nemoguće“.

A ne treba kriti da je ova odluka Vlade Srbije dočekana „na nož“.
„Život svih nas bio je vezan za ovaj mali deo naše otadžbine. Prolazile se kroz njega radosne i tužne vesti rođenja i umiranja zemljaka, na sastancima su dogovarane humanitarne akcije, tu smo se družili sa Francuzima, pričali smo o investicijama, o povratku, o penzijama, svađali smo se po našem običaju. I posle raspada i zajedničke tragedije, veliki broj ljudi iz bivših jugorepublika doživljao je ovu diplomatsku kuću kao svoju. A sada neko, bez ikakvih konsultacija, objašnjenja i traženja najadekvatnijih solucija, zaključava vrata naše kuće“, u svom saopštenju kažu Maksim Bukvić, Milovan Jovanović, Dragan Kotarac, Spasoje Krivokapić, Blaža Radenković. Bojan Stojanović i Fabien Kota, koji su se potpisali sa Biznismen Milovan Jovanović iz Liona predviđa da će ovo nagnati, pogotovo naše mlade generacije, na potpunu asimilaciju u francusko društvo.

U Parizu primaju stranke

U konzularnom odeljenju Ambasade Srbije u Parizu potvrdili su da od 1. juna primaju stranke i sa dosadašnjeg lionskog konzularnog područja. Za izvesno vreme kada se preseli kompletna arhiva i dokumentacija usluga će kažu biti i bolja.
– Bez obzira na to, sve stranke primamo i nikoga ne vraćamo – saopštili su u konzularnom odeljenju u Parizu.

– Definitivno će biti završeno sa služenjem vojnog roka u matici, pohađanjem dopunskih škola na srpskom jeziku, druženje kroz sport, kulturu, negovanje tradicije. Eto dokaza da se Srbija ponaša kao maćeha prema svojoj deci u dijaspori – kaže Jovanović.
Vlasnik građevinskog preduzeća iz Gornje Savoje Maksim Bukvić procenjuje da se ovakvim vladinim gestom definitivno preseca pupčana vrpca sa maticom i zaključuje:
– Mladima veza sa maticom više neće biti važna.
Predsednik parohije iz Liona Bojan Stojanović ne može da prihvati da konzulata više nema, a podseća da je to bilo mesto za okupljanje ne samo zemljaka, već i Francuza koji su dolazili da ugovaraju poslovne kontakte.
– Kako da im objasnimo razloge ove odluke – pita se on.

Traže pomoć Sarkozija

„Apelujemo na vladu da preispita svoju nepromišljenu odluku, jer je srpski narod ovog regiona prepušten sam sebi. Matica ga je odbacila, ali još nije kasno da se greška ispravi. Spremni smo da u Beograd pošaljemo delegaciju. Želimo da razgovaramo sa ministrom dijaspore, sa ministrom spoljnih poslova, sa svakim ko može da nam pomogne. Spremni smo i da učestvujemo u pomoći oko troškova funkcionisanja lionskog konzulata, pa i da to bude jedna umanjena konzularna ispostava, ali nikako da se zatvori. Ako treba, izaćićemo na ulice, uspostavićemo kontakt sa opozicionim partijama u matici, francuskim predsednikom Sarkozijem, sa evropskim institucijama, tražićemo njihovu pomoć, bez obzira što je u pitanju „srpska stvar“. I na sve to, na narednim izborima glasaćemo za predsednika koji će nam vratiti konzulat“, nabrajaju građani lionskog područja.

Tadić žurio na tenis

„Pre nekoliko dana, povodom dolaska predsednika Borisa Tadića u Pariz, tražili smo sastanak s njim. Ništa od toga, žurio je na tenis, ili je, možda, neko iz njegova pratnje zaboravio da mu prenese našu molbu“, podseća „Grupa građana lionskog područja“.