Održani 23. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ već 23 godine organizuje Dane kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, manifestaciju koja predstavlja svojevrsnu godišnju smotru amaterskog stvaralaštva na području likovnog, dramskog, literarnog i folklornog amaterizma na prostoru Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Smatra se najznačajnijom i najmasovnijom kulturnom manifestacijom unutar srpske zajednice, jer prikazuje ono najbolje što je proizvedeno u okviru svih Prosvjetinih pododbora koji deluju na područja dve najistočnije županije.

Iako je cilj ove manifestacije okupiti što više učesnika koji se kroz kolaž raznih programa tokom mesec dana predstavljaju široj publici, ovogodišnja manifestacija poprimila je potpuno drugačiji karakter. Prilagodili su se organizatori novonastalim okolnostima odnosno epidemiološkoj situaciji i propisanim merama.

Tako su ovogodišnji 23. Dani kulture Srba realizovani bez publike na način da se svaki od 20 pododbora iz sastava Koordinacije predstavio u svom mestu delovanja gde je sve je zabeleženo kamerama. Na taj način manifestacija je snimljena i održana bez masovnog okupljanja i opasnosti od širenja zaraze opasnim virusom.

U sklopu 23. manifestacije organizator odnosno Koordinacioni odbor SKD „Prosvjeta“ za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem, raspisao konkurs za godišnju nagradu „Branimir Kurucić“. Ovo priznanje dodeljuje se pojedincu, ili instituciji za očuvanje i razvoj srpske kulture na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Odlukom komisije značaja nagrada ove je godine dodeljena Ansamblu narodnih igara SKD „Prosvjeta“ iz Vukovara.

The post Održani 23. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema appeared first on srbi hr.

Original Article