Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Vukovaru

U periodu kada je zbog pandemije skoro sve stalo, a mnogi projekti obustavljeni, Savez Rusina Republike Hrvatske osmislio je u datim uslovima lako ostvariv projekat. Lutke ne dišu, ne kašlju, ne kišu i ne nose maske te ne prenose ljudima koronavirus pa su zbog toga idealni modeli za nesvakidašnju reviju narodnih nošnji.

Izložba je postavljena u prostoru stare robne kuće i jasno je vidljiva prolaznicima na vukovarskom gradskom korzu. Narednih mesec dana građani mogu da zastanu i pogledaju šta su im priredili predstavnici nacionalnih manjina sa područja Vukovarsko-sremske županije. Uz Rusine, ovoj izložbi odazvali su se i Srbi, Mađari, Slovaci, Bošnjaci, Ukrajinci, Nemci i Albanci.

– Savez Rusina je počeo svoje organizacione delatnosti još prošle godine kada je sa ostalim narodima organizovao Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina finansiranim putem Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Čast nam je i zadovoljstvo da smo ponovo obezbedili sredstva preko Saveta i za ovu izložbu. Jako smo ponosni što su se svi odazvali iako nismo u početku ovako osmislili, ali nam je pandemija pokvarila prvobitne planove. Lutke mogu u prirodnoj veličini izuzetno dobro prezentovati narodne nošnje – kaže sekretar Saveza Rusina Republike Hrvatske Zvonko Kostelnik.

Domaćini su se predstavili u nošnji Panonske nizine od doseljenja Rusina na vukovarski prostor pa do danas.

– Mi smo doselili 1745. godine iz istočne Ukrajine, zapadne Mađarske i Ruskog Krstura. U ono vreme nismo imali ovakvu nošnju. Dolazeći u ravničarske predele poput Bačke, sejali smo žito i kukuruz pa smo promenili u nošnje. Na glavi nosi znak da je udana žena, ima bluzu i tri podsuknje, suknju i kecelju, bele čarape na nogama i crne cipele, koje su u toplijim danima zamenjene sandalama. Cure koje nisu udane nosile su baršun vezan crnom trakom, a starije žene nosile su marame – objašnjava Kostelnik rusinsku narodnu nošnju.

Srbi se predstavili nošnjom iz obreda „Kraljice“

Izložba narodnih nošnji

Na izložbi učestvuje i Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije koje je za svoje predstavnike odabralo Kulturno-umetničko društvo Sloga iz Vukovara i Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva Prosvjeta koje je prikazalo narodnu nošnju vukovarskog kraja.

– Konkretno smo izložili kraljičku narodnu nošnju koju su nosile devojke što su išle u obred „Kraljice“, koji je vezan za svetac Duhove. Karakteristična je po tome što su devojke nosile šešir koji je ukrašen cvećom i paunovim perom, a vidimo i ogledalo koje je štitilo od zlih sila. Ovo je i obredna igra inicijacije pošto su devojke koje su bile kraljice, bile spremne za udaju pa je zato nošnja skroz bele boje. Nije puno menjana kroz istoriju, a nagrađena je na Evropskoj smotri srpskog folklora 2009. godine kao i koreografija igara iz okoline Vukovara koja sadrži običaj „Kraljica“ te kao koreografija koja je najbliža izvornom izvođenju – pokazuje srpsku nošnju član ANI SKD Prosvjeta Zoran Novoselac koji je ujedno i garderober te se brine da ove nošnje uredno i lepo izgledaju.

Narodna nošnja iz obreda „Kraljice“ nedavno je bila jedna od 15 kompleta koje su modeli nosili na nedavno održanoj Reviji narodnih nošnji.

Organizatori su se zahvalili i firmi Velepromet na ustupljenom prostoru u kojem se održava izložba.

The post Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Vukovaru appeared first on srbi hr.

Original Article