Obnovljen spomenik antifašistima livanjskog kraja

Svedočanstvo stradanja Srba livanjskog kraja u vremenu Drugog svetskog rata, spomen obeležje u mestu Sajkovići, Opština Livno, koji je pre nešto više od dvadeset godina porušen u vreme rata devedesetih i dugo bio zapušten, obnovljen je i ponovo je dobio svoj stari oblik i sjaj na ovogodišnji Dan ustanka, 27. jula, koji se u BiH, u vreme države Jugoslavije, obeležavao kao veliki praznik.

Glavni organizator i inicijator ove velike akcije je predsednik Zavičajnog udruženja Sajkovljana, poznati višegodišnji humanitarni radnik i srpski patriota, rodom iz ovog kraja, a danas nemački penzioner koji živi u Beogradu, Uroš Rosić podseća kako mu je bilo žao da gleda kako taj spomenik, jedan od simbola ovog kraja, pokraj samog magistralnog puta, propada, potpuno zarastao u divlje rastinje i šumu.

Izražavajući pomalo i razočaranost što u ovoj akciji nisu svi meštani ovog kraja prepoznali opšti interes i dali svoj doprinos, Rosić naglašava da je najvažnije da je spomenik obnovljen i da je promovisan na dan kada se ranije, u vreme Jugoslavije, i obeležavao prigodnim narodnim zborom.

„Restauratorski posao oko spomenika je poveren Zavodu za zaštitu spomenika iz Banjaluke, koji je verno obnovio, kako je to i ranije izgledalo, sve natpise sa obe strane spomenika”, rekao je Rosić za Program za dijasporu RTS-a, uz napomenu da je samu obnovu spomenika veoma dobro uradila jedna bošnjačka firma iz Tešnja.

 

„Moram da istaknem zadovoljstvo što je paroh mesne crkve oveštao obnovljen spomenik, a da je potom naš sugrađanin, naš poznati aktivista iz ovog kraja, Mirko Injac, održao prigodan govor u kojem je prisutne podsetio na stradanja našeg naroda i heroje ovog kraja iz vremena Drugog svetskog rata”, rekao je Rosić.

Izbegavajući da prizna kako je uglavnom sam i organizovao i donirao sredstva za ovu akciju Uroš skromno kaže kako je sada najvažnije da smo se obnovom ovog spomenika odužili našim precima, herojima iz Drugog svetskog rata i otrgnuli od zaborava njihovu veliku žrtvu i borbu za slobodu.

U razgovoru za Program za dijasporu RTS-a Rosić ističe da spomenik čuva od zaborava sećanje na 760 boraca, partizana iz devet srpskih sela livanjskog kraja – Sajkovići, Gubin, Provo, Čeprazlije, zatim Čelebići, Bojmonti, Radenovci, Vrbica i Bogdaše, stradalih u velikim bitkama na Neretvi, Sutjesci, Kozari i na Sremskom frontu.