Milion dolara nasledstva za institut "Dr Vukan Čupić"

30

Đuro i Ilinka su Srbi, rodom iz sela Kosova kod Knina. Iz Dalmacije su se iselili u Kanadu posle Drugog svetskog rata, gde su se bavili živinarstvom.

Testamentom su svoju životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci, što je najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

Po broju postelja, pacijenata i zaposlenih ovo je najveća dečja bolnica u Srbiji i jugoistočnoj Evropi. Za 66 godina, od kada Institut postoji, nije bilo značajnije obnove do ove.

Zahvaljujući donaciji bračnog para Trifunović već su nabavljeni aparati za savremeno lečenje, a mnogi delovi Instituta su osavremenjeni.

Načelnik odeljenja za kliničku patologiju docent dr Slaviša Đuričić kaže da je patologija sasvim renovirana, a zahvaljujući nabavci novih aparata unapređen kvalitet rada i poboljšana zaštita zaposlenih koji su u svakodnevnom kontaktu sa toksičnim hemikalijama. Inače, na tom institutu se nalazi jedino odeljenje dečje patologije na Balkanu.

Zahvaljujuči ovom veličanstvenom daru porodice Trifunović obnovljene su laboratorije, intezivna nega i treći sprat sa odeljenjima na kojima se leče mali bolesnici koji boluju od teških i retkih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.