Obećanje Ministarstva za dijasporu na tribini u Beču

OBEćANJE MINISTARSTVA ZA DIJASPORU NA TRIBINI U BEčU

ISELJENIčKI GLAS „PUTUJE“ POŠTOM

• Predložene su izmene zakona koje predviđju da dijaspora glasa putem pošte i da ima predstavnike u Skupštini, izjavio Aleksandar čotrić

Ministarstvo za dijasporu iniciralo je nove izmene Zakona o izborima kojima bi trebalo da se pojednostavi procedura glasanja iz dijaspore i predviđa uvođenje glasanja putem pošte, izjavio je Aleksandar čotrić, zamenik ministra u Konzularnom odeljenju ambasade SCG u Beču.
Zamenik ministra je na tribini na kojoj su se predstavnici Ministarstva dijaspore i Skupštine Srbije informisali o problemima naše dijaspore u Austriji, objasnio da će, ako se pojednostavi procedura, izlaznost dijaspore sigurno biti veća od 8.000 koliko je izašlo na prošlim predsedničkim izborima. Istovremeno on je najavio da će Ministarstvo predložiti i da dijaspora dobije svoje predstavnike u Skupštini Srbije, odnosno određen broj poslanika, shodno izlaznosti, koji bi se zalagali za njihove zahteve.

Sprečiti laži

Predstavnici Zajednice srpskih klubova u Beču ukazali su da vlasti naše zemlje ne reaguju na neistine koje se o Srbima i odnosu prema Kosovu prenose u austrijskim udžbenicima. Takođe, oni su postavili i pitanje šta je sa novcem iz Fonda za obnovu otadžbine koji je upostavljen posle bombardovanja sa ciljem da se pomogne obnova zemlje. Stim u vezi navedeno je da bi trebalo izbeći obraćanje nevladinim organizacijama i drugim instancama, jer bi to bila naša zajednička sramota.

čotrić je podsetio da je Ministarstvo iniciralo i izmenu Zakona o državljanstvu, koji bi za nekoliko dana trebalo da počne da se primenjuje pošto je već usvojen i objavljen u Službenom listu.
– Taj Zakon olakšaće dobijanje državljanstva Srbije. NJegova primena omogući će da iseljenici, njihovi potomci ili članovi porodica, kao i oni rođeni na teritoriji bivše Jugoslavije bez prebivališta u Srbiji, dođu do državljanstva Srbije. Ovaj Zakon omogući će i posedovanje višestrukog državljanstva, a interesantan je posebno i za one koji su morali da se odreknu državljanstva Srbije, jer su uzeli strani pasoš – istakao je čotrić.

Zahvalnica dopisniku „Vesti“

Alekandar čotrić je na tribini u Beču dopisniku „Vesti“ Zoranu Mirkoviću uručio Zahvalnicu Ministarstva za dijasporu, za rad i angažovanje na zbližavanju matice i dijaspore, zaštiti nacionalnih, verskih, kulturnih i jezičkih prava našeg naroda u rasejanju i pomoći narodu u Srbiji.

On je ocenio da će ove godine biti usvojen i Zakon o dijaspori, koji treba da reguliše sva otvorena pitanja koja postoje u odnosu matice prema njenim građanima u rasejanju. Prema njegovim rečima trenutno se razmatraju rešenja u drugim zemljama sa brojnom dijasporom u inostranstvu.
Predsednik Odbora za saradnju sa Srbima izvan Srbije u Skupštini Srbije Milojko četrović je ocenio da matica do sada nije mnogo učinila za dijasporu i da postoje brojni problemi koje će Odbor zajedno sa Ministarstvom pokušati da rešava.

Popis i olakšice

čotrić je najavio da će iduća godina biti u znaku popisa građana izvan matice, kako bi se konačno znao barem približan broj. On je ukazao da se Ministarstvo zalaže i za povratak olakšica za naše građane koji žive izvan otadžbine, a koji žele da se vrate ili investiraju u domovinu.