Novi početak za bolje dane

novi-pocetak-za-bolje-dane

Vesti

Učesnici sastanka u Gracu

Nova uprava Saveza Srba u Austriji radi na ostvarenju svog cilja okupljanja Srba širom Austrije i ponovnim aktiviranjem srpskih udruženja. U Gracu je tako održan sastanak Saveza Srba u Austriji i Zajednice srpskih klubova u Štajerskoj, na kom je ta Zajednica posle više godina zastoja reorganizovana. Time je omogućen pristup novim organizacijama i sada postoje realni uslovi za ostvarivanje zajedničkih ciljeva Srba – prava na jezik, postizanje statusa priznate etničke zajednice, uvođenja pravoslavne veronauke u škole i slično.

Goran Jović, koji je izabran za predsednika Zajednice srpskih klubova Štajerske, kaže da ta krovna organizacija počinje da funkcioniše ispočetka, u mnogo boljim okolnostima.

– Smatram da smo sazreli i da treba iskoristiti ovaj momenat. Urađena je reorganizacija i sada samo treba slediti dogovor i raditi za opšti interes, a ne lični. Za sada imamo tri kluba i tu je reč uglavnom o kulturno-umetničkim društvima, a na sastanku je još pet organizacija odlučilo da nam pristupi. Oseti se nova energija i treba nastaviti kontinuiran rad, održavati sastanke cirkularno, u svim pokrajinama po jednom, te dva puta godišnje u “centrali” – istakao je Jović.

Član Upravnog odbora Saveza Srba u Austriji Dejan Segić naveo je da je srpski narod u Austriji bez većine kolektivnih prava i da ova generacija Srba ne treba da gura pod tepih nagomilane probleme.

– Moramo pokrenuti stvari, a za to nam je potrebna uređena struktura koja će predstavljati Srbe u Austriji, koja će biti ne samo otvorena za sve Srbe, nego čiji će zadatak biti da obuhvati sve srpske organizacije koje deluju u Austriji. Naravno, ona mora da ima svoje regionalne organe i organe na nivou Saveza. Uz Božju pomoć i slogu svih srpskih udruženja u Austriji, ponovo je reaktivirana Zajednica srpskih klubova u Štajerskoj i nadam se da će zaživeti uz podršku Saveza Srba i drugih organizacija koje okupljaju naš narod – rekao je Segić, koji je i član sekretarijata bečke Prosvjete.

Detaljnije