NOVE BITKE MALE NIKOLINE

Izbeglica iz đakovice Jugoslav Petković, otac trogodišnje Nikoline, rođene bez oba oka u Boru, našao je vremena da dođe do beogradskog Dopisništva „Vesti“ kako bi preuzeo novčane priloge koji su pristigli na našu adresu. Prethodno je svoju slepu ćerkicu vodio na pregled u još jednu privatnu očnu kliniku.
Pošto je preuzeo 100 evra, dar Dmitra Željkovića iz Trauna u Austriji, ali i 100 dolara koje su poslale Slobodanka i Nevenka iz Sidneja, umornim glasom pričao je:

– Još jednom od srca hvala ovim dobrim ljudima na ukazanoj pažnji i pomoći. Izvinjavam se i vama i njima što nisam mogao ranije da preuzmem ove novčane darove. To nije zato što nam ne treba pomoć nego zbog nedostatka vremena. Ovih dana obilazio sam sve moguće očne klinike, što privatne, što državne ne bih li zakazao mojoj devojčici magnetnu rezonancu, bez koje operacija ne može biti zakazana. Veliki je problem u tome što se u privatnim zdravstvenim ustanovama ovaj pregled ne obavlja kod dece, pošto se radi pod anestezijom. S druge strane, pregled u državnim bolnicama se zakazuje. Lista čekanja je duga i Nikolina na red neće uspeti da dođe pre Nove godine. Nažalost, drugačije se ne može.

Dolasci jednom nedeljno u Beograd celog prošlog meseca Nikolinu su potpuno iscrpli. Zato su roditelji sa ćerkicom, čim završe pregled, žurili na autobus da se vrate u svoju kuću u Smederevskoj Palanci koju imaju zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji „Božur“ iz čikaga, bez obzira na to što su im i ove donacije veoma dragocene.

Ako želite da pomognete zemljacima u domovini uključite se u stalnu akciju „Humanitarni most“.
Telefon u redakciji „Vesti“ u Nemačkoj je: 06101/58660 i 586612, telefaks 06101/1345.
Dopisništvo u Njujorku, telefon: (212) 6892531, telefaks: (212) 6892674.
Dopisništvo u Beogradu, (++38111) 3193771.