NOVčANI PRILOZI I DAROVI IZ HOLANDIJE, AUSTRALIJE I AUSTRIJE SEDMOčLANOJ PORODICI IZ SELA VISOKA KOD KURŠUMLIJE

Za sedmočlanu porodicu Igrutinović iz sela Visoka kod Kuršumlije, koja živi u teškom siromaštvu, konačno su došli lepi dani zahvaljujući pomoći brojnih plemenitih čitalaca “Vesti”.
Toj podužoj listi dobročinitelja pridružio se i redovni donator Predrag Vujić iz Roterdama, poslavši na kućnu adresu Igrutinovića svoju pomoć u vrednosti od 150 evra.
To, međutim nije sve. Dvema samohranim majkama, 47-godišnjoj Marini i njenoj 24-godišnjoj ćerki Radici, koje gaje petoro maloletne dečice bez stalnih prihoda, poželeo je da pomogne i dobrotvor Slobodan Vujić iz Melburna sa porodicom.

Ovaj dobri čovek im je posredstvom naše Redakcije poslao novčani prilog od 100 australijskih dolara.
– Još ne mogu da poverujem da je sve ovo java, da nije samo prelep san i da je toliko dobrih ljudi na ovom svetu spremnih da pomognu, a da nas i ne poznaju. Želim da se od sveg srca zahvalim ovim divnim ljudima iz Holandije i Australije na ukazanoj pažnji i pomoći i na samoj želji da nam se nađu u nevolji – rekla je Marina Igrutinović, na koju je pala odgovornost da pored svoja dva maloletna sina, vodi brigu i o najstarijoj ćerki i njeno troje dečice, a potom nastavila da priča:

I država obećala pomoć

O tome kako Igrutinovići žive vest je stigla posredstvom lokalnih medija i do ministra rada i socijalne politike Rasima LJajića, koji je posetio ovu porodicu i obećao svoju pomoć.
– Iskreno se nadam da će svoje obećanje ispuniti i pomoći nam da renoviramo kuću, kako zimi ne bi duvalo kroz šuplje zidove i dečica se smrzavala. Pored toga, trebalo bi da dobijemo i kupatilo, koje sada nemamo, kao i nove krevete. Ovi na koje sada spavamo su u očajnom stanju. Dakle, ako se sve to bude ispunilo, ovaj naš trošni kućerak konačno ćemo moći da nazovemo i pravim domom – kaže Radica Igrutinović.

– Iskoristila bih priliku i da se još jednom zahvalim i svim ostalim plemenitim čitaocima “Vesti” koji su nam svoju pomoć već poslali. Isto tako želim da se unapred zahvalim i svima onima koji su najavili da će nas tokom leta posetiti i poručim im da su dobrodošli kao rod rođeni. Zahvaljujući njima, sve se promenilo i sreća nam je konačno pokucala na vrata.

Nevolje porodice Igrutinović, podsećamo, počele su pre nekoliko godina, kada je Marini preminuo suprug Milorad.
U trošnom kućerku, letvari građenoj pre 50 godina, niko nema stalna primanja, čak nemaju ni socijalnu pomoć, a deca ne primaju ni dečje dodatke, jer su majkama lične karte istekle. Novca za vađenje novih dokumenata nisu imali, a ono malo što zarade nadničenjem, morali su da utroše na ono najosnovnije, na hranu.

Slatki paket

Na kućnu adresu Igrutinovića nedavno je stigao i poklon-paket pun slatkih darova dobrotvora Slobodana Stankovića iz Austrije.
– Kada smo otvorili paket deca su počela da ciče od uzbuđenja i bilo ih je zaista teško odvojiti od tolikih slatkiša i objasniti im da će dobijati svakog dana pomalo. Veliko hvala tom dobrom čoveku što je moju mlađu braću, kao i moju dečicu toliko obradovao – rekla je Radica Igrutinović, koja dok njena majka Marina i 17-godišnji brat Miloš idu u nadnicu kod kuće brine o jednogodišnjoj Dušici, trogodišnjoj Danijeli, petogodišnjem Savi i sedmogodišnjem Danijelu.

Tako je bilo sve dok im u pomoć nisu pritekli plemeniti čitaoci “Vesti”. Zahvaljujući njihovim donacijama Igrutinovići su istog trenutka kada su im prve počele da stižu, otišli do opštine Kuršumlija da izvade sva potrebna dokumenta, kako bi mogli da ostvare svoja prava.

– Sva dokumenta trebaju da nam stignu za koji dan. čak sam i za Miloša predala sve potrebne papire za ličnu kartu, iako ima 17 godina. Bolje je da sve sada završimo oko toga, da posle ne moram da brinem – kaže Marina Igrutinović.