Nova uprava položila zakletvu

nova-uprava-polozila-zakletvu

U sredu, 3. maja, u restoranu Srpske narodne odbrane u sidnejskom predgrađu Kenli Vejl, novoizabrana uprava ove naše nacionalne organizacije, na čelu sa predsednikom Draganom Bojićem, svečano je obeležila slavu – Svetog Nikolaja Žičkog i Ohridskog (Velimirovića).

Slavski kolač je presekao starešina Sabornog hrama Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati, prota Đuro Đurđević, koji je tom prilikom čestitao slavu i poželeo organizaciji uspeh u daljem radu. Takođe, upriličio je i polaganje zakletve nove uprave.

Članovi uprave SNO položili zakletvu

Posle slavskog posluženja, održana je prva sednica nove Uprave SNO, na kojoj su razmotreni planovi rada za budući period, o čemu će članovi i javnost biti blagovremeno obavešteni.

Srpska narodna odbrana u Australiji je osnovana pre više od 70 godina, i jedna je od naših najstarijih nacionalnih organizacija na Petom kontinentu, koja je bila i ostala stub očuvanja srpskog identiteta na ovim prostorima.

Predsednik SNO u Australiji Dragan Bojić

Tokom proteklih decenija bilo je uspeha, ali i padova u intezitetu rada, što je karakteristično za većinu organizacija i klubova gde se radi na dobrovoljnoj bazi.

U razgovoru sa članovima nove uprave SNO u Australiji, saznali smo da su svi rešeni da daju svoj maksimum u oživljavanju društveno–kulturnog rada ove srpske kuće.

Podsetimo da je glavna organizacija Srpska narodna odbrana osnovana 8. oktobra 1908. godine u Beogradu, od strane tadašnjih najvećih srpskih rodoljuba, koji su knjigom i puškom čuvali Srbe od turske i austro–ugarske okupacije.

Spomen ploča na ulazu u Dom SNO u Kenli Vejlu

Prvi predsednik SNO u otadžbini bio je poznati srpski general Boža Janković, a sekretar slavni književnik Branislav Nušić.

Prvi pokretač osnivanja Srpske narodne odbrane u Australiji, daleke 1951. godine, bio je Gavrilo Bulić, koji je prilikom podizanja prvog doma SNO u sidnejskom Kenli Vejlu izjavio da je to zborno mesto i kuća „čelik Srba“, divan putokaz srpskoj omladini kojoj je Dom posvećen.

Detaljnije