Jačanje veza sa maticom

jacanje-veza-sa-maticom

Vesti

Đaci i nastavnice škole u Brizbejnu s ocem Milošem prilikom nedavne posete Koledžu Sveti Sava

Škola „Sveti Sava“ pri crkveno-školskoj opštini u Brizbejnu, u Ros ulici, postala je prva dopunska škola srpskog jezika u Australiji koja će održavati nastavu prema programu Ministarstva prosvete Srbije.

Time je zaživeo projekat koji je nedavno najavio ambasador Srbije u Kanberi Rade Stefanović.

„Ambasada Republike Srbije u Australiji sa zadovoljstvom saopštava da je Australija postala 17. država u svetu u kojoj su formirane dopunske škole srpskog jezika u inostranstvu u kojima se nastava održava po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije“, objavljeno je na sajtu ambasade.

U saopštenju se dalje ističe da je „velika želja učenika, roditelja i nastavnika iz Brizbejna“ ostvarena uz podršku Ambasade u Kanberi i resornog ministarstva Vlade Srbije. Time je, kako se dalje navodi, „prepoznata važnost jezika i kulture u očuvanju nacionalnog identiteta, kao i da se čvršće i trajne veze sa matičnom državom uspostavljaju i razvijaju upravo preko sistema obrazovanja i vaspitanja mladih naraštaja“.

U školi srpskog jezika „Sveti Sava“ formirane su prve tri uzrasne grupe, mlađa, srednja i starija, sa ukupno 46 učenika. Takođe, rešenjem ministra prosvete Srbije Branka Ružića angažovana su i prva tri honorarna nastavnika u Australiji.

– Uz ogroman doprinos i zalaganje Biljane Čelebićanin, kao i podršku crkveno-školske opštine u Ros ulici u Brizbejnu i podršku Ambasade Srbije u Kanberi, Ministarstvo prosvete Srbije je završilo kompletnu proceduru. Ministarstvo se saglasilo sa formiranjem tri nove grupe učenika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u Brizbejnu, kao i sa predlogom ambasade da za navedene poslove u ovoj školskoj godini budu angažovana prva tri honorarna nastavnika – rekao je za SBS na srpskom ambasador Rade Stefanović.

U zvaničnoj objavi na sajtu ambasade navodi se da su „pomenute grupe, odnosno dopunska škola, prva u Australiji u kojoj se nastava održava po programu i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije“.

„Time su učenici i nastavnici iz Brizbejna postali deo grupe od oko 8.000 učenika srpskog porekla i više od 100 nastavnika širom sveta, koji obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu održavaju po ovom modelu“, piše na sajtu amabasade.

Učenici iz Brizbejna sa vladikom Siluanom i ocem Milošem Raketićem

Nastava će se odvijati prema posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu i sadrži plan i program nastave i učenja, iz tri predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda.

Ambasada Republike Srbije u Kanberi je ovim povodom još jednom uputila poziv za saradnju zainteresovanoj deci i roditeljima i u drugim gradovima Australije i Novog Zelanda, u cilju formiranja novih grupa učenika.

„Unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu predstavlja jedan od ključnih doprinosa očuvanju srpskog jezika i pisma, kao temelja nacionalnog identiteta Srba. Nastavljamo dalje“, zaključuje se u poruci Ambasade Republike Srbije u Kanberi.

Ambasador donosi đačke knjižice

Učenicima koji pohađaju nastavu po programu Ministarstva prosvete Srbije, biće izdate zvanične đačke knjižice i druge javne isprave Republike Srbije, koje će im uskoro uručiti ambasador Rade Stefanović. Plate troje nastavnika isplaćivaće se iz budžeta Republike Srbije.

Ambasador Rade Stefanović

– Ovo je zaista veliki uspeh za sve nas, a posebno za srpsku zajednicu u Brizbejnu. Koristim priliku i da kažem da ću, sa velikim zadovoljstvom, uskoro ponovo posetiti Brizbejn – kada se nastava u školi nastavi nakon raspusta, kako bih se susreo sa decom i roditeljima i kako bih deci uručio đačke knjižice i nastavnicima rešenja o angažovanju – izjavio je za SBS ambasador Stefanović.

Detaljnije