Nevolje Srpkinje sa Kosova sa vlastima u Otavi

Sanja Pecelj, Srpkinja sa Kosova čije je utočište više od godinu dana bio podrum jedne crkve u kanadskom Halifaksu, najavila je da će napustiti Kanadu u nadi da će se jednog dana vratiti u tu zemlju. Pecelj je preksinoć izjavila novinarima da pregovara sa zvaničnicima nekoliko zemalja oko dobijanja vize.

– Posle odlaska iz Kanade odmah ću podneti zahtev za dobijanje dozvole stalnog boravka u toj zemlji. Nade u povratak polažem u program Nove Škotske, koji sponzoriše zapošljavanje emigranata – izjavila je ona.
Pecelj je legalno došla u Kanadu 2000. godine i radila je u Pirson Centru za mir u Anapolis Valiju. Prema njenim rečima, to što kao Srpkinja nekada radila za Ujedinjene nacije na Kosovu može da predstavlja opasnost po njen život, ako se vrati kući.

Pre dve godine kanadske vlasti su odbile 34-godišnjoj Sanji status izbeglice.
U Kanadi je radila kao prevodilac, nastavnik i konobarica da bi, posle odbijanja kanadskih vlasti da joj produže vizu, utočište pronašla u malom podrumuu jednoj crkvi u Halifaksu.

Premijer Pol Martin produžio je u junu rok za deportaciju na 60 dana. Taj rok ističe danas, a kanadski zvaničnici već nekoliko sedmica raspravljaju kako da reše taj slučaj.

Predstavnici srpske zajednice u Kanadi održavali su brojne proteste i demonstracije u znak podrške svojoj sunarodnici.