Nestalo pet Jugoslovena

Na listi preko šest hiljada nestalih u teroristickom napadu na Svetski trgovinski centar u NJujorku 11. septembra nalazi se i pet osoba za koje se, po imenu i prezimenu i drugim podacima, može zakljuciti da su jugoslovenskog porekla, potvrdeno je Tanjugu u ambasadi SR Jugoslavije u Vašingtonu.
– Prema podacima koje smo dobili, bilo od naših ljudi, bilo od naše misije u NJujorku, medu nestalima u napadu na Svetski trgovinski centar je i petoro naših državljana. Za dve osobe imamo potvrde da su nestale, a za tri još ima razmišljanja da li su stvarno nestale ili se, jednostavno, nisu javile porodicama – izjavio je Ivan Živkovic, otpravnik poslova Ambasade SRJ u Vašingtonu.
On je rekao da je jedan od nestalih doputovao u NJujork radi poslovnog sastanka, da je drugi radio kao strucnjak u jednoj od finansijskih kompanija u Svetskom trgovinskom cetru, dok su tri osobe radile u prodavnicama i okolnim zgradama.
„Za onu dvojicu se zna da su bili, jedan na 103, drugi na 106. spratu“, izjavio je Živkovic Radiju B92.

Troje Albanaca iz Crne Gore

Petoro jugoslovenskih državljana vodi se kao nestalo nakon nedavne serije teroristickih napada u SAD, izjavio je preksinoc agenciji Beta ministar inostranih poslova SRJ Goran Svilanovic.
Prema Svilanovicevim recima, poznata su imena nestalih jugoslovenskih državljana, a, po svemu sudeci, medu njima je troje Albanaca iz Crne Gore.
„Prvog dana sam upozorio da je moguce da medu žrtvama ima jugoslovenskih državljana, tako da je bila neoprezna izjava iz naše ambasade u SAD da niko od Jugoslovena nije stradao“, rekao je Svilanovic.

Jedna od tih osoba je Bojan Kostic, koji je roden u Beogradu 1968. godine, a u SAD je otišao posle završene srednje škole.
Od njegovog bliskog prijatelja, našeg zemljaka Ivana Trifunovica, koji takode živi u SAD, Tanjug je saznao da je Kostic radio za firmu „Kontrol Ficdžerald“ i nalazio se na 104. spratu prve kule Svetskog trgovinskog centra u trenutku kada je u nju udario jedan od otetih aviona.
– Sve osobe koje su se zatekle u toj kancelariji nalaze se na listi nestalih i, po dosadašnjim podacima, njegova firma je imala najviše žrtava u toj teroristickoj akciji – kaže Trifunovic.
Bojana Kostica on opisuje kao našeg „vrlo uspešnog coveka, koji je radio na Vol Stritu vec nekoliko godina i uspeo da dode do vrlo visoke pozicije u firmi ‘Kontrol Ficdžerald'“, koja je jedna od najvecih u tom americkom finansijskom centru.
Kostic je pre dolaska u SAD bio košarkaš u Partizanu i zahvaljuci sportskim odlikama dobio je stipendiju na Univerzitetu u Ajovi. Posle jedne povrede napušta Ajovu i prelazi u NJujork, gde se uz rad školovao i završio Paruh koledž.

Mano đombaljaj bio na 86. spratu

O Manu đombaljaju iz okoline Gusinja, koji godinama radi u NJujorku, od napaada terorista na zgradu Svetskog trgovinskog centra ništa se ne zna. U vreme napada on se, najverovatnije, nalazio na 86. spratu te zgrade, i male su šanse da je preživeo katastrofu, saznaju „Vesti“ od njegove rodbine.